| KAUPUNKI - STADEN

Kohta myös kauniaislaiset voivat taas tavata torilla

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti Kauniaislaisilla on marraskuun lopussa uusi tori käytössään. Kesällä hoidetaan myös pysäköintöalueet kauppakeskuksen eteläpuolella kuntoon.

– Olemme julkaisseet tarjouspyynnön keskustan aukioiden ja pysäköintialueiden kokonaisurakasta siten, että hanke voitaisiin käynnistää heti kun se on mm. ympäröivien töiden puolesta mahdollista ja valmistuminen ajoittuisi marraskuun 2019 loppuun, Yhdyskuntatoimen johtaja Marianna Harju sanoo.

Urakoitsijavalinta tapahtunee 12.3. yhdyskuntavaliokunnassa. Tämän jälkeen tulee päätöksen lainvoimaistuminen, urakkaneuvottelut ja urakkasopimuksen laatiminen.

– Työt saadaan toivottavasti käynnistettyä huhtikuussa. Ensin toteutetaan alueelle sijoittuvien vesihuoltolinjojen painumien korjaukset sekä uuden kauppakeskuksen ja Tribuuni-talon välisen pysäköintialueen stabiloinnit, Marianna Harju sanoo.

Suurin haaste on kuntatekniikan päällikkö Jarkko Riipisen mukaan aikataulu.

– Ja, se että alueella liikkuu jatkuvasti väkeä ja sen huomioiminen, eli yhteensovittaminen, Riipinen sanoo.

Mutta kaikki on hänen mukanansa otettu huomioon. Myös toimiva logistiikka kaupoille remontin aikana.

Näyttämö ja leikkipaikka

Entäs minkälainen tori on tulossa?

Määrittely kuuluu: Modernin huvilakaupungin vetovoimainen kävelykeskusta. Pitkänomainen, kolmesta aukiosta rytmitetty kivetty kokonaisuus, jota yhdistää ladontakuvio, ”olohuoneen matto”. Kirjaston edustan aukiolla on aakkoskiveys ja lukupenkkejä, keskimmäinen aukion osa on tapahtumatorialue (varustettu sähkö- ja vesipistein), jossa on torimyyntipaikkoja ja näyttämön mahdollisuus, lähimpänä kauppakeskusta on vesiaiheen ympärille muodostuva oleskelualue, johon voi sijoittua viereisten ravintoloiden terassipöytiä ja –tuoleja, ja josta on näköyhteys lasten minikaupunkiin (leikkialue). Aukioilla on tulevaisuudessa myös istutuksia, jotka on integroitu kiinteisiin istuimiin.

Vielä on hiljaista, mutta kohta torilla tapahtuu.
Jarkko Riipinen ja Marianna Harju ja tuleva työmaa. He vakuuttavat, että hankkeesta ja liikennejärjestelystä tullaan tiedottamaan ahkerasti eri kanavissa, sekä kaupunkilaisille että yrittäjille.

– Kaupungin 100-vuotisjuhlan kunniaksi hankittu veistos Foni siirtyy oleskeluaukiolle, kuten alkuperäinen tarkoitus Fonia hankittaessa olikin, Marianna Harju kertoo.

Koko alue tai jokin osa siitä on käytettävissä tapahtumiin, esim. Granipäivät tullaan jatkossa järjestämään tällä alueella.

– Keskimmäisen torialueen yhteyteen on tilavaraus näyttämölle, Harju kertoo.

Parkkityöt kesällä

Miten parkkiprojekti kauppakeskuksen eteläpuolella etenee? Koska se alkaa ja mitä tämä tarkoittaa tavalliselle ihmiselle?

– Pysäköintialueen toteutus pyritään ajoittamaan kesä-heinäkuulle siten, että sen rakentamisesta aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa kauppakeskuksen asiakkaille. Kaiken aikaa on käytössä kauppakeskuksen kattopysäköinti ja n. 20 paikkaa maantasossa. Väliaikaispaikkoja asiakkaille on käytettävissä myös kaupungintalon pysäköintialueella ja rakentajille osoitetaan pysäköintialue Junghansinkujan varresta, kuten keskustan talonrakentajillekin.

Marianna Harju huomauttaa, että paikkojen riittävyyttä rakennustöiden aikana parantaisi, jos mahdollisimman moni kauppakeskuksessa työskentelevä saapuisi töihin julkisilla kulkuneuvoilla ja jos asioimaankin tultaisiin enemmän kävellen tai pyörällä. Parkkiprojektin jälkeen tulee koko keskusta-alueella, maanalainen asukaspysäköinti mukaan lukien, parkkipaikkoja olemaan yli 650 parkkipaikkaa. Asiakaspaikkoja valmiissa keskustassa on noin 300 kpl.

– Nyt toteutettavan urakan suunnitelmaan sisältyy 89 paikkaa, Harju toteaa.

Lisäksi pyöräpysäköintiä lisätään merkittävästi ja telineitä sijoitetaan useampaan kohtaan.

Tuleeko latauspisteitä sähköautoille?

– Tähän urakkaan ei sisälly latauspisteitä, mutta asiaan varaudutaan suojaputkituksilla tulevan hankinnan varalta, eli kivetysten alle tulee tyhjiä putkia joihin voidaan myöhemmin vetää sähkökaapelit. Ei tarvitse kaivaa uudestaan, Jarkko Riipinen sanoo.

Hän toteaa myöskin, että merkittävä latauspisteiden lisääntyminen edellyttäisi tarkempaa suunnittelua ja uutta muuntamoa alueelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *