| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Asuntorakentamista Kauniaisissa

Kaupunki on yhtä kuin sen asukkaat.

Elävä kaupunki muodostuu eri-ikäisistä asukkaista, eri elämänvaiheista, ehkä koko elämänkaaresta. Asukkaat mahdollistavat maksamillaan veroilla ja ostovoimansa kautta yhteisön julkiset ja kaupalliset palvelut. Kauniainen pyrkii turvaamaan elinvoimaisen kehityksen strategiansa mukaisella n. 1 % vuosittaisella väestönkasvulla. Tämä tarkoittaa noin sataa uutta asukasta vuosittain. Vuodet eivät ole veljiä keskenään – yhtenä vuonna kasvu saattaa olla suurempaakin, seuraavana mennään alaspäin. Esimerkiksi viime vuoden aikana väestömäärämme väheni 25 asukkaalla. Tänä vuonna valmistuvan asuntotuotannon kautta odotetaan maltillista kasvua. Kauniainen on nyt ja jatkossakin pientalovaltainen vihreä huvilakaupunki, mutta huolellisesti valittuihin paikkoihin toteutetaan myös asuinkerrostaloja.

Keskustan Tribuunikortteliin valmistuu toukokuussa 39 asuntoa, minkä jälkeen kaupunki pääsee viimein rakentamaan loput aukiot ja pysäköintialueet valmiiksi. Tästä lisää lehden sisäsivuilla. Asematielle entisen Biomedixin paikalle toteutunee ensi vuonna 35 kerrostaloasuntoa. Suurimman yksittäisen kohteemme, Koivuhovin alueen, rakentaminen on käynnistynyt ja ensimmäiset kerrostaloasunnot valmistuvat ensi vuonna. Yhteensä Koivuhoviin valmistuu useamman vuoden aikana n. 300 asuntoa, joista 15 on omakotitaloja ja 44 on ARA-vuokra-asuntoja. Määrät kuulostavat suurilta, mutta hankkeet ovat pitkäkestoisia: kaavoituksen käynnistämisestä asuntojen valmistumiseen kuluu helposti 10 vuotta. Koivuhovin asemakaava hyväksyttiin syksyllä 2012 ja keskustan kaava keväällä 2006. Kun jaamme asuntomäärän hankkeen kaikille vuosille, määrät tasoittuvat ja päästään lähelle tuota väestön 1 % vuotuista kasvua.

Tavoitteena on kokonaisvaltainen ja ennakoiva suunnittelu, jotta myös nykyisille kauniaislaisille olisi tarjolla asuntoja erilaisiin Asuntorakentamista Kauniaisissa tarpeisiin ja muuttuviin elämäntilanteisiin omassa kotikaupungissaan. Maankäytön kehityskuvassa tarkastellaan koko kaupungin aluetta ja toimintojen sijoittumista. Kaavoitusohjelma päivitetään vuosittain. Kaupunginvaltuusto hyväksyi pari viikkoa sitten Kauniaisten asunto-ohjelman. Siihen on koottu tulevan päätöksenteon tueksi kaupungin asuntokantaan liittyviä taustatietoja, samalla mahdollisuuksia pitkälle tulevaisuuteen katsoen. Missä, milloin ja kuinka paljon tarvitaan asuntoja opiskelijoille tai nuorille aikuisille, senioreille, pienille perheille, suurja uusioperheille, yksinasuville, eronneille, erilaista tukea tarvitseville tai omakotitalon ylläpitoon väsyneille? Käytännössä tarvitaan siis monipuolisuutta: erihintaisia ja -kokoisia asuntoja, esteettömiä asuntoja, hoiva-asuntoja, omistus- ja vuokra-asuntoja, kerrostalo- ja omakotitaloasuntoja.

Kauniaisten pinta-ala on rajallinen, jolloin hankkeet sijoittuvat olemassa olevaan kaupunkirakenteeseen sitä täydentäen tai korvaten. Kerrostalorakentaminen sijoitetaan kehityskuvan mukaisesti palveluiden läheisyyteen keskustaan, juna-asemien vaikutuspiiriin sekä pääkatujen varsille. Näin edistetään samalla kestävien liikennemuotojen hyödyntämistä ja liikennepäästöjen vähentämistä. Viherpintaalan määrää seurataan strategiaan sisältyvällä viheraluemittarilla, tavoitteena että sen osuus kaupungin kokonaisalasta ei vähene. Kauniaislaisen viihtyisän ja turvallisen ympäristön tärkeä tekijä on vehreys, jolloin myös tehokkaammin rakennetuilla tonteilla ja niiden yhteydessä korttelipuistoissa säilytetään puustoa ja ylläpidetään kasvillisuutta. Vehreys tuntuu tätä kirjoittaessa runsaslumisena talvena aika kaukaiselta muistolta, mutta kevättä kohti mennään. Nautitaan vielä talvesta ja kauniaislaisesta keksinnöstä, hiihtolomasta!

MARIANNA HARJU

YHDYSKUNTATOIMEN JOHTAJA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *