| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

5 frågor till Grankullabon Matilda Gyllenberg, som debuterat som författare

Du debuterar som författare med boken Det lungsjuka huset. Hur skulle du själv beskriva den, dvs. vilken genre handlar det om och varför?

 

Romanen beskriver en kvinnas inre värld; hennes tankar, skamkänslor, hemligheter och illusionslösa syn på världen och sig själv. Huvudpersonens tillvaro är statisk – tills något plötsligt händer och allt obehagligare omständigheter uppdagas, både i det förflutna och på nuplanet. För mig är boken en feministisk thriller om föräldraskap.

Själv tycker att boken börjar som vilken roman som helst för sedan sedan övergå till att bli en thriller. Är det deckare du vill skriva i framtiden eller vad har du tänkt satsa på?

Periodvis läser jag många deckare och njuter av det. Det skulle kanske vara roligt att prova skriva en deckare någon gång, men just nu är det inte den formen jag vill renodla i mitt skrivande. Däremot skulle true crime-genren vara spännande att nosa på, då den ligger någonstans mittemellan journalistiskt och skönlitterärt innehåll.

När utkommer nästa bok?

Det undrar jag med! Jag håller på med en berättelse som kanske vill bli bok någon gång. Den berättelsen har också kvinnofokus. Jag vill skriva om kvinnlig lust. Det får ta den tid det tar.

Du är själv bosatt i Grankulla. Hur mycket av staden finns med när du beskriver miljöerna i din bok?

Boken utspelar sig på den fiktiva orten Lockum. Lockum har lånat drag från orten i Schweiz där jag bodde med familjen i ett par år, från Pargas där jag växte upp och även från Grankulla – i första hand de lummiga villaområdena med till synes lyckliga barnfamiljer och aktiva pensionärer. Den kvadratiska fontänen på torget – där fulla ungdomar ibland vågade bada – har jag också snappat upp från gamla fotografier jag sett i den här tidningen, föreställande Grankulla centrum förr om åren.

Kan det bli en roman som handlar om Grankulla i framtiden?

Rolig fråga! Om läsarna har berättelser, som de tycker skulle platsa i en roman om Grankulla, kan de skicka in dem till tidningens redaktion, som vidarebefordrar dem till mig. Kanske jag får in tillräckligt kittlande berättelser för att fiktionalisera dem någon gång!

MATILDA GYLLENBERG:

Ålder: 38

Utbildning: Studerat journalistik vid Helsingfors universitet och dramaturgi vid Århus universitet

Yrke: Journalist vid Svenska Yle

Familj: Man och tre barn

Favoritställe i Grankulla: Jag drömde att Grankullas stationshus rustades upp, och insidan gjordes lika ståtlig som järnvägsstationen i Helsingfors! I väntan på detta väljer jag biblioteket – perfekt med barnens lekhörna och läsesalen där jag brukar sitta och skriva eller studera.

Förlag: Förlaget.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *