| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

5 kysymystä kauniaislaiselle Matilda Gyllenbergille, jonka esikoiskirja on julkaistu

Sinä debytoit kirjailijana kirjallasi Det lungsjuka huset (keuhkotautinen talo). Miten kuvailisit sitä? Mitä lajityyppiä se on, ja miksi halusit kirjoittaa juuri tällaisen kirjan?

Romaani kuvailee naisen sisäistä maailmaa: hänen ajatuksiaan, häpeäntunteitaan, salaisuuksiaan ja haaveetonta näkemystään maailmasta ja omasta itsestään. Päähenkilön elämä on pysähtynyt paikalleen, kunnes yhtäkkiä jotain tapahtuu ja yhä epämiellyttävämpiä asioita paljastuu sekä menneisyydestä että nykyisyydestä. Minulle kirja on feministinen trilleri vanhemmuudesta.

Minusta kirja alkaa kuin mikä tahansa romaani mutta muuttuu trilleriksi. Haluatko kirjoittaa tulevaisuudessa dekkareita vai mihin haluat panostaa?

Luen toisinaan paljon dekkareita ja nautin niistä. Ehkä olisi mukavaa yrittää joskus kirjoittaa dekkari, mutta juuri tällä erää en halua viljellä sen tyyppistä kirjoittamista. Sen sijaan true crime -lajityyppiä voisi olla jännittävää kokeilla, sillä se olisi jossain kaunokirjallisuuden ja journalismin välissä.

Milloin seuraava kirja ilmestyy?

Sitä minäkin mietin! Pohdin tarinaa, joka ehkä jalostuu kirjaksi jossain vaiheessa. Myös tuossa tarinassa on kohteena nainen. Haluan kirjoittaa naisen halusta. Siihen menee aikansa.

Asut Kauniaisissa. Paljonko kirjoissasi on Kauniaista, kun kuvailet ympäristöä kirjassasi?

Kirja sijoittuu kuvitteelliseen paikkaan Lockumiin. Lockumiin olen lainannut piirteitä sveitsiläisestä paikkakunnasta, missä asuin perheeni kanssa pari vuotta, Paraisilta jossa kasvoin ja myös Kauniaisista. Ennen muuta mukaan on tullut lehtevien huvila-alueitten tunnelmaa, näennäisesti onnellisia lapsiperheitä ja toimeliaita eläkeläisiä. Torin neliskulmaisen suihkulähteen, jossa juopuneet nuoret joskus uskalsivat uida, nappasin vanhoista valokuvista, joita olen nähnyt tässä lehdessä. Kuvissa esiteltiin keskustaa vuosia sitten.

Oletko ajatellut kirjoittaa tulevaisuudessa romaania Kauniaisista?

Hauska kysymys! Jos lukijoilla on tarinoita, joka heistä sopisi romaaniin Kauniaisista, lähettäkää niitä lehden toimitukseen, josta ne lähetetään myöhemmin minulle. Ehkä saan tarpeeksi kutkuttavia tarinoita, jotka voisin joskus kirjoittaa auki.

MATILDA GYLLENBERG:

Ikä: 38

Koulutus: Opiskellut journalistiikkaa Helsingin yliopistossa ja dramaturgiaa Århusin yliopistossa.

Ammatti: Journalisti ruotsinkielisessä Ylessä (Svenska Yle).

Perhe: Puoliso ja kolme lasta.

Lempipaikka Kauniaisissa: Unelmoin, että Kauniaisten asemarakennus kunnostetaan, ja sen sisustus tehdään yhtä komeaksi kuin Helsingin rautatieasema! Tätä odottaessa valitsen kirjaston, joka on täydellinen lasten leikkinurkan kera, ja jonka lukusalissa minulla on tapana istua ja kirjoittaa tai opiskella.

Kustantamo: Förlaget.

 

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *