| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Fästingsäsongen är snart här igen

TBC eller fästingburen hjärninflammation var länge ett plågoris endast i Skärgårdshavet och Finlands kustområden.

Men nu har man de senaste åren märkt att antalet TBC-fall så småningom ökar även på annat håll i Finland och i synnerhet i Nyland. Antalet sjukdomsfall var i fjol på samma nivå som året innan, 82 fall 2017 och 79 fall 2018, men i Nyland ökade antalet TBC-smittor jämfört med tidigare år.

Skärgårdsdoktorns Fästingbuss har inlett vårens vaccineringsturné i Grankulla. Fästingbussen besöker stadshusets parkering varannan tisdagseftermiddag i mars och april.

– Det lönar sig att överväga vaccin för dem som ofta är ute i naturen eller upprepade gånger kommer i kontakt med fästingar, t.ex. via husdjur, säger Skärgårdsdoktorns ansvariga läkare Janne Castrén.

Fästingvaccinet är enligt honom det enda effektiva sättet att skydda sig mot TBC, som smittar snabbt från fästingen. Småbarn tolererar vaccinet också bra. Rekommendationen är att ta det första TBC-vaccinet så tidigt som möjligt på våren. Det ger ett cirka 50 procentigt skydd mot TBC. Efter den andra vaccineringen, som görs 2–4 veckor efter den första, är skyddet efter cirka två veckor 97 procent.

Den tredje vaccineringen, som görs följande vår, ger ett lite längre skydd, cirka tre år, mot TBC.

– Förutom vaccin är det bra att göra en daglig fästingcheck efter vistelse i naturen på våren och sommaren så man kan undvika även andra fästingburna sjukdomar som borrelia, påpekar Castrén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *