| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Punkkisesonki taas ovella

Puutiaisaivokuume oli pitkään vain Saaristomeren ja Suomen rannikkoalueiden vitsaus. Nyt viime vuosina on havahduttu siihen, että tautitapausten määrä näyttäisi vähitellen lisääntyvän muuallakin Suomessa, ja erityisesti Uudellamaalla.

Tautitapauksien kokonaismäärä pysyi viime vuonna edellisen vuoden tasolla (2017: 82 tapausta, 2018: 79 tapausta), mutta Uudellamaalla saatujen puutiaisaivokuumetartuntojen määrä kasvoi edellisvuosiin verrattuna.

Saaristolääkärien Punkkibussi on aloittnut kevään rokotuskiertueensa Kauniaisissa. Punkkibussi vierailee kahden viikon välein tiistaipäivinä Kaupungintalolla maalis- ja huhtikuun ajan.

– Paljon luonnossa liikkuvien tai punkkien kanssa toistuvasti kontaktiin joutuvien, esim. kotieläimien kautta, on hyvä harkita rokotteen ottamista, sanoo Saaristolääkärit Oy:n vastaava lääkäri Janne Castrén.

Punkkirokote on hänen mukaansa ainoa tehokas tapa suojautua punkista nopeasti tarttuvalta puutiaisaivokuumeelta, ja rokote on hyvin siedetty myös pikkulapsilla. Ensimmäinen rokote suositellaan annettavaksi mahdollisimman varhain keväällä. Se antaa noin 50 %:n suojan puutiaisaivokuumeelta, ja toinen (2–4 vkon kuluttua keväällä otettavaksi suositeltu) rokote antaa 2 vkoa rokotteen ottamisen jälkeen n. 97 %:n suojan.

Seuraavana keväänä tarvittava 3. rokote antaa pidemmän, noin 3 vuotta kestävän suojan puutiaisaivokuumeelta.

– Rokotteen ottamisen lisäksi on hyvä muistaa tehdä päivittäinen punkkisyynikevään ja kesän luontoretkien jälkeen, jotta pystyy välttymään myös muiltapunkkien levittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, Castrén muistuttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *