| KAUPUNKI - STADEN

Hemmaröstning en möjlighet alla kanske inte känner till

När det drar ihop sig till val börjar Tuula och Simo Samuli i Grankulla vänta på ett besök av Maija Manninen och Nils-Christian Berg.

De två senaste är de som i flera år skött hemmaröstningen i staden, en rätt så okänd röstningsmöjlighet vid val i Finland.

Hemmaröstningen är avsedd för en person vars rörelse- eller funktionsförmåga är så begränsad, att hen inte utan oskäliga svårigheter kan ta sig vallokalen eller förhandsröstningsstället. Tuula är maken Simos närståendevårdare och de har röstat hemma vid många val redan.

– Det här är en utmärkt service. Det känns bra att kunna rösta hemma. Det är så svårt att ta sig ut och röstningsproceduren känns högtidlig också här hemma. Det känns alltid bra att ha röstat, säger Tuula.

Så här kan det se ut när Tuula (t.v.) och Simo Samuli röstar. Nils-Christian Berg och Maija Manninen ser till att allt går rätt till. Det känns nästan om vi vore gamla bekanta, säger de fyra efter att ha träffats vid många val.

Under vissa förutsättningar får en närståendevårdare som bor i samma hushåll som den som har rätt till hemmaröstning rösta på samma gång, vilket gör att även Tuula kan rösta hemma.

Simo Samuli följer noga med vad som händer inom politiken via radio och han tycker att känns som om att ta ett steg ut världen igen då han får rösta, men aktiv i politiken har han själv aldrig varit.

– Jag har bara betalat skatt, skrattar han.

Men röstningen är verkligen något han väntar på och det är därför som Nils-Christian Berg och Maija Manninen rycker ut. De och övriga kollegor – vid anstaltsröstningen är alltid tre på plats – satsar cirka fem dagar per val på att se till att Grankullaborna får rösta hemma eller på Villa Breda eller vid Kauniala.

– Tidigare var det långa köer, 60-70 personer, när vi kom till Kauniala i början på 2000- talet, men nu finns inte många krigsinvalider kvar på Kauniala, säger Nils-Christian.

Ska gå korrekt till

Under ett val besöker de 20-25 hem. Nils-Christian sköter själva röstningsproceduren och Maija är med som vittne. Det är enligt dem väldigt viktigt att allt går korrekt till. Valfunktionärerna vänder sig bort när personen röstar och de är själva också väldigt måna om att vara propert klädda så att det känns som en högtidsstund för alla.

Ibland har hänt att de stoppat processen vid anstaltsröstningen när de märkt att personen som ska rösta är i så illa skick att hen omöjligt själv kan ta ställning i val. Det har dock aldrig hänt under hemmaröstningen.

– Det är viktigt att konstatera att personen är mentalt i så gott skick att hen kan rösta. Ibland händer det att anhöriga kallar, men så märker vi att personen själv inte kan påverka hur hen röstar. Det är tråkiga situationer, säger Maija Manninen.

Hemmaröstningen har också en social funktion.

– Det är trevligt att göra det här. Man märker att folk uppskattar det. Ofta vill de som röstar också sitta ner och diskutera en stund efter att de röstat, säger Nils-Christian.

Hemmaröstningen inleds onsdagen den 3.4.2019 och avslutas tisdagen den 9.4.2019. Anmälan till hemmaröstning kan göras redan nu skriftligen eller per telefon kl. 8–16 dock senast tisdagen den 2.4.2019 före kl. 16: Telefon: 050 354 0121, 050 411 0754, 050 411 0756 eller (09) 50561.

Adress: Grankulla stad, centralvalnämnden, Grankullavägen 10, 02700 Grankulla.

E-post: registratur@grankulla.fi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *