| KAUPUNKI - STADEN

Kotiäänestysmahdollisuutta kaikki eivät ehkä tunne

Kun vaalit lähestyvät, alkavat kauniaislaiset Tuula ja Simo Samuli odottaa Maija Mannista ja Nils-Christian Bergiä vierailulle. Tämä kaksikko on useina vuosina huolehtinut kotiäänestyksistä kaupungissa.

Oikeus tällaiseen äänestysmahdollisuuteen on sangen tuntematon Suomen vaaleissa. Kotiäänestys on mahdollinen henkilölle, joka on liikunta- tai toimintarajoitteinen siinä määrin, ettei pysty ilman kohtuuttomia vaikeuksia saapumaan vaalihuoneistoon tai ennakkoäänestyspaikalle.

Tuula on puoliso Simon omaishoitaja. He ovat äänestäneet kotona jo monissa vaaleissa.

– Tämä on erinomaista palvelua. Tuntuu hyvältä voida äänestää kotona. On niin hankalaa lähteä ulos, ja äänestäminen tuntuu juhlalliselta myös kotioloissa. Äänestäminen tuntuu aina hyvältä, Tuula sanoo.

Tietyissä puitteissa saa myös omaishoitaja, joka asuu samassa kotitaloudessa kotiäänestykseen oikeutetun kanssa, äänestää samalla kertaa. Tämän takia Tuula saa äänestää kotona.

Tältä näyttää, kun Tuula (vas.) ja Simo Samuli äänestävät. Nils-Christian Berg ja Maija Manninen seuraavat, että kaikki sujuu oikein. Tuntuu kuin olisimme vanhoja tuttuja, sanoo nelikko, joka on tavannut useissa vaaleissa.

Simo Samuli seuraa tarkasti politiikan tapahtumia radiosta. Hänestä äänestäminen tuntuu kuin askeleelta ulos maailmaan. Hän ei ole toiminut kuitenkaan koskaan aktiivisesti politiikassa.

– Veroja olen vain maksanut, hän naurahtaa.

Äänestämistä hän kuitenkin odottaa, ja silloin Nils-Christian Berg ja Maija Manninen astuvat kuvaan.

He ja muut kollegat, laitosäänestyksissä on aina paikalla kolme, käyttävät noin viisi päivää vaalia kohti, että kaikki kauniaislaiset saavat äänestää joko kotona tai Villa Bredassa tai Kaunialassa.

– Aiemmin jonot olivat pitkiä, 60-70 henkeä, kun tulimme Kaunialaan 2000-luvun alussa. Enää ei sotainvalideja ole paljon jäljellä Kaunialassa, kertoo Nils-Christian.

Pitää sujua virheettömästi

Vaalien aikana he käyvät 20-25 kodissa. Nils-Christian vastaa äänestyksestä ja Maija on mukana todistajana. Heidän mukaansa on erityisen tärkeää, että kaikki tapahtuu oikein. Vaalitoimitsijat kääntävät katseen pois, kun henkilö äänestää, ja he ovat myös hyvin tarkkoja, että ovat pukeutuneet säällisesti, jotta tilaisuuden tunnelma on kaikille juhlallinen.

Joskus on käynyt niin, että laitosäänestystapahtuma on keskeytetty, kun he ovat huomanneet, että äänestämään saapunut on niin huonossa kunnossa, ettei ole pystynyt äänestämään. Näin ei kuitenkaan ole koskaan käynyt kotiäänestyksessä.

– On tärkeää havaita, että henkilö on henkisesti niin hyvässä kunnossa että pystyy äänestämään. Joskus tapahtuu niin, että omainen kutsuu, ja huomamme ettei hän itse voi vaikuttaa miten äänestää. Ne ovat surullisia tilanteita, Maija Manninen sanoo.

Kotiäänestykseen liittyy myös sosiaalinen piirre.

– Tätä on hauska tehdä. Ihmiset arvostavat tätä suuresti. Usein he haluavat äänestyksen jälkeen istua hetkeksi alas keskustelemaan, Nils-Christian sanoo.

Kotiäänestys alkaa keskiviikkona 3. huhtikuuta 2019 ja päättyy tiistaina 9. huhtikuuta. Ilmoittautumisen kotiäänestykseen voi tehdä jo nyt kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään tiistaina 2. huhtikuuta 2019 klo 16:een mennessä. Numerot: 050 354 0121, 050 411 0754, 050 411 0756 tai (09) 50561.

Osoite: Kauniaisten kaupunki, keskusvaalilautakunta Kauniaistentie 10, 02700 Kauniainen Sähköposti: kirjaamo@kauniainen.fi

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *