| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kai Lähdesmäki johtaa nyt kaupungin suomenkielisiä senioreita

Kai Lähdesmäki muutti vaimonsa Helin kanssa Paimiosta Kauniaisiin vajaa neljä vuotta sitten lastensa perään. Melkein heti sen jälkeen he liittyivät Kauniaisten suomalaisiin senioreihin ja vuodenvaihteesta lähtien Kai toimii yhdistyksen puheenjohtajana.

– Grani oli ihan uusi paikka meille. Tämä senioritoiminta vei mennessään ja ollaan oltu melkein poikkeuksetta mukana tiistain kokouksissa ja kaikilla ulkomaan matkoilla. Tämä on meille tärkeä harrastus, Kai Lähdesmäki sanoo.

Kauniaisten suomalaiset seniorit KSS ry:llä on hyvin aktiivinen jäsenkunta. Kaunis Granin vieraillessa tiistai-tapahtumassa, yli 150 jäsentä oli paikalla kuuntelemassa kaupunginjohtaja Christoffer Masarin esitelmää kaupungin tilasta. KSS ry:n toiminta alkoi vuonna 1971.

Kai Lähdesmäki, Pirkko Perttula ja Anna-Liisa Lehikoinen. Lehikoinen on “uusiokaunislainen” Espoon vuosien jälkeen ja on nyt yhdistyksen sihteeri. Pirkko Perttula on retkivastaavaa. Hänen johdolla mennään tänä vuonna Tallinnaan ja Montenegroon. Matkoilla on noin 40 ihmistä mukana.

Viime vuoden lopussa jäseniä oli jo yhteensä 447 henkilöä sisältäen kunniapuheenjohtajan ja 10 kunniajäsentä.

– Vanhimmat 19 jäsentä ovat jo täyttäneet 90 vuotta. Osa näistä todellisista senioreista käy muuten vieläkin kokouksissamme, Kai Lähdesmäki kertoo.

Naisia on joukosta 61 % ja miehiä siis 39 % Jäsenistön keski-ikä on runsaat 70 vuotta. Yhdistys jakautuu moneen toimintapiiriin, joita johtavat alaan erikoistuneet jäsenet.

Hän on itse erittäin tyytyväinen, että lähti mukaan seuraan toimintaan.

– Olen taustaltani turkulainen ”Åbo Akademin maisteri”. Vaimoni taas on ”Turun yliopiston lääkäri”. Vaimoni sai ”demokratian nimissä” valita yhdistyksen, johon liittyisimme, joten liityimme suomenkieliseen seuraan, kaksikielinen Lähdesmäki sanoo.

Ulkomaan matkoja järjestetään noin kaksi kertaa vuodessa. Puheenjohtaja on itse käynyt näillä matkoilla mm. Islannissa, Pietarissa, Baskimaassa ja Kreikassa. Tänä vuonna he matkustavat Tallinnaan ja Montenegroon.

Yhteistyötä lisää

”Jos paljon saa, niin silloin pitää myöskin antaa” oli uuden puheenjohtajan periaate kun hän suostui puheenjohtajaksi, vaikka alussa empi.

Christoffer Masar, Virpi Kulla ja Heli Palva ennen kokousta. Masar sanoo, että hänen mielestään on hienoa, että ruotsin- ja suomenkieliset eläkeläiset ovat niin aktiivisia ja mukana yhteiskunnassa. Olin tosi yllättynyt täydestä salista ja myönteisestä hengestä kun olin ensimmäistä kertaa täällä, hän sanoo.

– Me ollaan saatu tätä kotouttamista täällä. Henki on hyvä ja ollaan saatu hyviä ystäviä, hän sanoo.

Kaksikielisenä hän mielellään myös tiivistäisi yhteistyötä toisen aktiivisen seuran, ruotsinkielisten eläkeläisten GSP:n kanssa.

Hän on jo keskustellut joitain kertoja yhteistyöstä puheenjohtaja Filip Hamro-Drotzin kanssa.

– Ollaan pohdittu, miten voitaisiin yhdessä ajaa eläkeläisten etuisuuksia, hän sanoo. On mm. keskusteltu mahdollisuuksista julkaista pamfletti eläkeläisten eduista sekä yhteisestä konserttiohjelmasta Kauniaisten musiikkijuhlien aikana, jossa voitaisiin tavata yli kielirajojen.

Omassa yhdistyksessään hän toivottaa uudet eläkeläiset mukaan jo heti eläköitymisestä alkaen.

– Haluaisin kernaasti saada vasta eläköityneet välittömästi mukaan toimintaamme. Yhdistyksessämme saadaan täten pehmeä lasku työelämästä tulevaan ”harrastuselämään”. Tiistai-kokoukset toimivat kuin silta muuhun toimintaan yhdistyksessä.

Kahden vuoden päästä yhdistys täyttää 50 vuotta. Nyt mietitään myös miten vuosipäivää huomioidaan.

Kai Lähdesmäki ei ole päivääkään katunut muuttoaan Graniin.

– Kauniaisiin muuten muutimme neljän lastemme ja kymmenen lastenlastemme perään täysin epätietoisina siitä, että Kauniainen on maailman paras paikka asua, kuten jo maailman lehdistössäkin todetaan, hän sanoo ja viittaa New York Timesin joulukuussa julkaisemaan juttuun.

Kai Lähdesmäki

  • 73-vuotias.
  • 68-vuotias eläkkeelle siirtyessään.
  • Toimi ennen sitä lääketeollisuuden johtotehtävissä.
  • Alun perin Turusta kotoisin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *