| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Kauniainen valmis vastaamaan tuleviin haasteisiin

Vuoden 2017 nopean väestökasvuvuoden jälkeen oli vuonna 2018 Kauniaisille tyypilliseen tapaan rauhallisempi vuosi, kirjoittaa kaupunginjohtaja Christoffer Masar kolumnissaan.

Vuoden aikana valmistui vain 21 pientaloa, verrattuna vuoden 2017 yhteensä 187 asuntoon. Kaupungin asukasluku laski maltillisesti 25 henkilöllä vuoden 2017 lopun 9626 asukkaasta vuoden 2018 lopun 9601 asukkaaseen. Vuoden 2018 väestökehitys oli ts. –0,3 %, mutta ottaen huomioon vuoden 2017 vahvan kasvun, on keskimääräinen väestökasvu vuosina 2017–2018 noin 1,1  %. Tämä onkin varsin hyvin linjassa uuden kaupunkistrategian noin 1 % keskimääräisen asukasluvun kasvun tavoitteen kanssa.

Kauniaisten kaupungin lopullinen tilikauden 2018 ylijäämä on noin 3,2 miljoonaa, ollen selvästi talousarviota parempi. Tulos on hyvä saavutus tilanteessa, jossa korkeasuhdanteesta huolimatta kaupungin kokonaisverokertymä alitti vuoden 2017 vastaavan ja maanmyynnit eivät toteutuneet suunnitellusti. Positiivinen tulos on myös saavutettu tilanteessa, jossa 2/3 Suomen kunnista oli negatiivinen tulos. Kertaeristä puhdistettu tulos on noin 1,6 miljoonaa euroa positiivinen. Kyseessä on vasta toinen tilinpäätös tällä vuosikymmenellä, jossa tulos on rakenteellisesti ylijäämäinen.

Tilikauden hyvä tulos on monen eri tekijän summa. Villa Bredan valmistumisen viivästymisestä johtuen poistotaso ei vielä 2018 noussut talousarviossa ennakoidusti, vaan poistotaso alitti jopa hienoisesti vuoden 2017 vastaavan (2017: 7,4 milj. vs. 2018: 7,2 milj.). Valtionosuudet laskivat noin –2,3 miljoonaan, verrattuna vuoden 2017 noin –0,8 miljoonaan, ollen kuitenkin lähes 0,4 miljoonaa ennakoitua paremmat. Kokonaisverokertymä oli noin 69,15 miljoonaa, verrattuna vuoden 2017 noin 69,27 miljoonaan. Konservatiivisestä verotuloennusteesta johtuen tämä negatiivinenkin verotulojen kehitys ylitti kuitenkin selkeästi talousarviossa ennakoidun verokertymän.

Kaupungin yleinen menokehitys on myös vuonna 2018 ollut kohtalaisen maltillinen. Ulkoiset toimintamenot kasvoivat noin 1,9 % ja alittivat hieman vuoden 2017 aikaisen 2,4 % väestönkasvun. Ulkoiset toimintamenot ovat vuoden 2015 tilinpäätöksestä vuoden 2018 tilinpäätöksen nousseet absoluuttisesti vain noin 1,7 %. Kaikki toimialat ovat toimintakulujen osalta pystyneet alittamaan talousarvion mukaisen tason. Villa Bredan viivästynyt käyttöönotto on väliaikaisesti myös auttanut menojen hillitsemisessä erityisesti sosiaali- ja terveystoimessa sekä ruokahuollossa, kun siihen liittyvät rekrytoinnit sekä henkilöstömenot toteutuivat vain vuoden viimeisten kuukausien osalta. Villa Bredan myötä nousevat menot näkyvät täysimääräisesti vasta vuoden 2019 tilinpäätöksessä.

Sote-uudistuksen dramaattinen kaatuminen hallituskauden loppusuoralla, aivan edellisen hallituskauden tavoin, on ainakin hetkellisesti poistanut sote-uudistuksen kaupungin taloudelle ja mahdollisesti palveluille aiheuttaman uhan. Kauniainen on kahdella perättäisellä rakenteellisesti positiivisella tilinpäätöksellä sekä velattomana hyvin varustautunut vastaamaan tuleviin haasteisiin.

Hyvää pääsiäistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *