| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Tuula vaihtoi markkinoinnin kasveihin

Tuula Ihamuotila vaihtoi muutama vuosi sitten alaa ja ryhtyi puutarhuriksi. Inspiraatiota hän hakee mm. ulkomailta, viimeksi Japanista.

– On vaikuttavaa, että perinteinen japanilainen puutarhanhoito ulottuu 1400 vuoden päähän. Japanilainen ajattelutapa luonnon kunnioittamisesta sopii mielestäni loistavasti Suomeen ja Graniin, hän sanoo.

20 vuotta viestintä- ja markkinointialalla sai hänet kaipaamaan merkityksellisempää, omia arvoja tukevaa tekemistä ja tuloksia, jotka jäävät olemaan pidemmäksi aikaa.

– Ajattelin, ettei olisi hassumpaa ehtiä huomaamaan, mikä vuodenaika on menossa. Alun perin lähdin opiskelemaan puutarhuriksi omaksi iloksi, en uudeksi ammatiksi. Olen aina ollut kiinnostunut kasveista, mutta halusin oppia, miten niitä oikeasti hoidetaan, hän kertoo.

Kirsikankukkaloistoa Atamissa helmikuussa 2019.

Hän on opiskellut puutarhuriksi ruotsin kielellä Axxell Överbyssä ja Omniassa viherrakentamisen artesaaniksi ja kohta hän valmistuu viheraluemestariksi, joka on viheralan erikoisammattitutkinto.

– Helppoa alan vaihtaminen ei ainakaan minulle ole ollut, mutta ihmisenä olen kehittynyt hurjasti.

Yrittäjäksi hän lähti 2017 ja hänellä on oma viheralan yritys nimeltään Pihamuotila Oy.

– Olen asunut Granissa 19 vuotta ja yrityksenikin on granilainen. Niin on suurin osa asiakkaistanikin, mutta heitä löytyy myös Espoosta ja Helsingistä.

Diplomi hankittu!

Olet äskettäin käynyt Japanissa. Minkälainen matka oli ja mitä opit?

– Matka oli elämys ja unelmieni täyttymys. Japani ja japanilainen puutarha ovat aina kiehtoneet minua. Viher- ja ympäristörakentajat ry:n yhdessä japanilaisen yrityksen kanssa järjestämällä intensiivisellä 2,5-viikkoisella koulutusmatkalla opiskelimme aamupäivät japanilaisen puutarhan historiaa ja rakentamisen perinteisiä tekniikoita. Iltapäivät konkreettisesti rakensimme puutarhaa paikallisten ammattilaisten valvovan silmän alla ja saimme matkan aikana valmiiksi kaksi upeaa puutarhaa, hän kertoo.

Viikonloppuisin ryhmä vieraili maailmankuuluissa puutarhoissa mm. Tokiossa ja Kiotossa.

– Opimme japanilaiseen puutarhaan kuuluvat peruselementit: asettelemaan kivet, kokoamaan lyhdyt, rakentamaan kivikäytävät, vesiaiheet, bambuaidat ja saviseinät sekä valitsemaan ja hoitamaan kasvit.

Japanilainen puutarha.

Mikä erityisesti miellyttää japanilaisten ajattelutavassa? Sopiiko japanilaiset ajattelutavat myös Graniin?

– Japanilainen puutarha kaikissa muodoissaan – mm. lampipuutarha, kuiva puutarha ja teepuutarha – on tarkoitettu tarjoamaan rauhaa, kauneutta ja ajattomuutta. Siellä yhdistyvät muutamat tarkoin valitut ja huolellisesti toteutetut ja hoidetut elementit, jolloin lopputuloksena on vaikutelma luonnollisesta maisemasta levollisimmillaan. Japanilainen ajattelutapa luonnon kunnioittamisesta parantavine metsäkylpyineen sopii mielestäni loistavasti Graniin, Tuula Ihamuotila sanoo.

Hän käy usein ulkomailla hakemassa inspiraatiota ja seuraava kohde on jo valittu: Englanti.

– Onneksi nähtävillä on paljon inspiraatiota antavia puutarhaohjelmia ja -lehtiä meiltä ja maailmalta, joten nojatuolimatkailukin onnistuu. Suomessa on myös paljon näkemisen arvoisia puutarhakohteita.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *