| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Vårens 10 trädgårdstips

  • Ta inte bort vinterskydden såsom skyddsväv från ständigt gröna växter förrän efter att tjälen gått ur. Så länge jorden är frusen kan växten, som förlorar vatten i solen, inte ta upp vatten ur jorden med sina rötter och den kan torka.
  • Beskär brutna och torra buskkvistar och trädgrenar med ett vasst verktyg ända till levande skott eller nästan till stammen. Det är viktigt för träden att man helt sparar stammens runda grenkrage men så att man inte lämnar stumpar som torkar.
  • Tajma eventuell fällning av träd i dåligt skick så att fåglarnas häckning inte störs. Fåglarna häckar i huvudsak från april till slutet av juli. Fällning av farliga träd och träd som står under bygglov utgör de enda avvikelserna till den här regeln.
  • Sätt fågelholkarna i skick eller bygg nya holkar.
  • Kratta löv eller sprid ut täckbark under buskarna för att förhindra ogrästillväxt.
  • Det är dags att klippa ner torra perennstjälkar som lämnats som prydnad och för fåglarna över vintern. Stjälkarna kan man flisa och använda som täckmaterial.
  • Kratta och kalka gräsmattan, det förbättrar grästillväxten. Gödsling behövs inte nödvändigtvis eftersom kalken frigör näringsämnen som finns bundna i jorden.
  • Väck den frusna komposten med varmt vatten eller med en kompostväckare.
  • Njut av blomsterprakten lökarna du satte i höstas ger. Många lökväxter blommar bättre följande år om du gödslar dem. Klipp inte lökväxternas blad förrän de torkat helt eftersom lökarna får näring via de torkande bladen inför nästa års blomning. Narcissbladen kan du fast fläta.
  • Plantera frosttåliga växter såsom penséer och miniatyrnarcisser i balkongens och trädgårdens krukor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *