| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Veronica Rehn-Kivi: Jag är ödmjuk och tacksam

– Jag är ödmjuk och tacksam. Flera veckors kampanjarbete med för lite sömn och för mycket att göra börjar kännas i kroppen. Nu behövs det några lediga dagar och sen kavlar jag upp ärmarna igen, säger SFP:s Veronica Rehn-Kivi som lyckades förnya sitt mandat i riksdagsvalet på söndagen.

Hon fick sammanlagt 5 660  röster (fastställt resultat). 

– Valresultatet ger mig råg i ryggen att starkt driva på de frågor jag anser viktiga, bland annat satsningar på förebyggande verksamhet och på att hitta lösningar för social- och hälsovården här i Nyland, som också gynnar oss Grankullabor.

Du arbetade strax före valet aktivt i social- och hälsovårdsutskottet för att Vasa centralsjukhus ska få omfattande jour. Har du fått respons för det här också på hemmaplan i Grani och Nyland?

– Jo, absolut. Det är tydligt att väljarna aktivt följt med långdansen kring vårdreformen och jag har fått en massa positiv respons både av svensk- och finskspråkiga för att jag under riksdagens sista arbetsvecka tog upp frågan. Det blev den största frågan den veckan och gav mig stor synlighet och det har säkert synts i mitt valresultat.

Hur kommenterar du valresultatet överlag. Blir det svåra regeringsförhandlingar?

– Jag är mycket bekymrad över Sannfinländarnas stora framgång. Eller egentligen på att så många finländare stöder deras politik. SFP gjorde ett gott val, vi förlorade tyvärr ett viktigt mandat här i Nyland, men vann det fjärde mandatet tillbaka i Österbotten. Socialdemokraternas resultat blev sämre än väntat och på grund av att det är så jämnt i täten bådar det för svåra förhandlingar. SFP vill gärna sitta med i nästa regering för att bland annat de språkliga rättigheterna ska beaktas i all lagstiftning. Men regeringsprogrammet avgör vår medverkan.

Dags att fira. Stadsstyrelsen skålade för Veronica Rehn-Kivi före mötet på måndagen. Foto: Markus Jahnsson.

Vad händer härnäst?

– Riksdagen sammankommer efter påsk med granskning av de nya ledamöternas fullmakter. Sedan väljer vi en tillfällig talman och den nya riksdagens högtidliga öppning hålls den 25.4. Och sedan blir det dags för regeringsbildande.

Ingen av de övriga kandidaterna från Grankulla som ställde upp i riksdagsvalet i Nylands valkrets lyckades bli invald. Näst mest röster av kandidaterna från staden fick De Grönas Katarina Alanko (1 309) och tredje mest Minna Korpela (1 127) från Samlingspartiet.

Grankullaborna röstade flitigt i riksdagsvalet. Valdeltagandet låg på 84,9 procent (fastställt 17.4.). Grankulla var därmed tvåa i hela landet. Aktivast röstade man i Larsmo i Österbotten.

 

Annele Wiman (t.v.), Binga Tupamäki, Minna Korpela, Veronica Rehn-Kivi och Katarina Alanko var kandidater i riksdagsvalet. Övriga kandidater som ställde upp i valet i Nylands valkrets från Grankulla var Pia-Lisa Sundell, Mailis Vansén, Martin Stenberg och Pauli Tuohioja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *