| YLEINEN - ALLMÄN

Yhdeksän mukana vaaleissa Kauniaisista – Näin he vastaavat Kaunis Granin kysymyksiin

Kauniaislaiset Lea ja Pertti Mäkeläinen katsastavat tässä ehdokkaita. Mutta mitä mieltä ehdokkaat ovat? Tutustu kauniaislaisten ehdokkaiden vastauksiin KG:n kysymyksiin lehdessä ja netissä.

 

Kauniaisista on mukana 9 ehdokasta, eikä 7, kuten viime numerossa kirjoitettiin ennen kuin viralliset listat olivat tiedossa. Mukana ovat: RKP:n Veronica Rehn-Kivi ja Pia-Lisa Sundell, Kokoomuksen Minna Korpela ja Binga Tupamäki, Vihreiden Katarina Alanko, Liike nytin Annele Wiman, Kristillisdemokraattien Martin Stenberg ja Pauli Tuohioja sekä Mailis Vansén (sitoutumaton), Suomen kommunistinen puolue.

Näin kysyttiin:

  1. Mikä on vaalien tärkein kysymys sinulle? Valitse yksi kysymys.
  2. Uskon, että voin ajaa Kauniaisten asioita eduskunnassa seuraavasti:
  3. Kuinka aiot pitää yhteyttä kauniaislaisten kanssa seuraavien neljän vuoden aikana, jos sinut valitaan?
  4. Eri paikkakuntien kansanedustajat yrittävät usein ajaa asioita, jotka koskevat omaa kotiseutua, esimerkiksi teiden kunnossapitoavustukset ovat usein olleet esillä julkisuudessa. Onko olemassa mitään tiettyä Kauniaisiin liittyvää kysymystä, jota voi tai pitää ajaa valtakunnan tasolla?
  5. Miten asennoidut Sote-uudistukseen? Voiko seuraava hallitus hienosäätää Sipilän hallituksen ehdotusta vai pitääkö uuden hallituksen aloittaa alusta?
  6. Ilmastosta keskustellaan vilkkaasti. Mitä ajattelet asiasta itse, ja mitä kauniaislaisten pitäisi tehdä ilmaston hyväksi?
  7. Aiotko järjestää vaalivalvojaiset kotikaupungissa vaali-iltana, vai missä aiot seurata ääntenlaskentaa?

 

Annele Wiman (vas.), Binga Tupamäki, Minna Korpela, Veronica Rehn-Kivi ja Katarina Alanko ovat ehdokkaina eduskuntavaaleissa. Muut ehdokkaat Pia-Lisa Sundell, Mailis Vansén, Martin Stenberg ja Pauli Tuohioja eivät päässeet paikalle ryhmäkuvan kuvauspäivänä.

Katarina Alanko, Vihreät

1. Tärkeintä minulle on koulutus. Tutkimus ja hyvä koulutustaso luovat mahdollisuudet ratkaista ongelmat liittyen esim. ilmastoon. Koulutuksen ajattelen olevan elämän kestoinen tie, joka alkaa varhaiskasvatuksessa ja jatkuu eläkeikään asti. Tämän takia mielestäni koulutukseen kaikilla tasoilla pitäisi satsata osaamista, resursseja, arvostusta. Tutkijoille tulee mahdollistaa pitkäkestoiset työsuhteet ja paneutuminen ja heitä tulee kuulla päätöksenteossa.

2. Kauniaisten asema itsenäisenä kuntana tulee taata. Asia liittyy vahvasti myös sote-uudistukseen ja valtionosuuksien maksuihin. Haluan pitää Kauniaisten itsenäisenä ja ajaa mallia jossa valtion rahoitusmalli mahdollistaa sen.

3. Olen helposti lähestyttävä ihminen, joten kun tavataan kylällä juttelen mielelläni kanssasi! Vastaan myös parhaani mukaan sähköpostitse yhteydenottoihin. Tulen järjestämään tapahtumia joissa kuntalaisilla on mahdollisuus tulla keskustelemaan heille tärkeistä teemoista kanssani.

4. Kauniaisten itsenäisyys pitää säilyttää. Kaksikielisyys ja ruotsinkieliset palvelut, niin Kauniaisissa ja muissa kunnissa tulee säilyttää.

5. Käsitykseni mukaan SOTE-malli oli sidottu sekä vahvaan palveluiden ykstyistämiseen sekä maakuntauudistukseen, ja pelkällä hienosäädöllä uudistuksia ei voida tehdä. Uskon julkisen terveydenhuollon vahvaan asemaan palveluntuottajana. Uskon, että paremmat tulokset saavutetaan mahdollistamalla kuntien itsenäiset yhteistyöratkaisut ja ruohonjuuritason kehitystyö. Uskon myös siihen, että ratkaisujen tulee sotessa lähteä ihmisistä ja ihmisten arjen tukemisesta, eikä niinkään palveluista.

6. Kauniainen on pieni kunta, ja täällä on hyvät kulkuyhteydet. Kauniaislaisia tulisi kannustaa pyöräilemään ja kävelemään, ja valitsemaan ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja esim. autoa vaihdettaessa tai rakentamisessa. Kaupungin tulisi vähentää sen työntekijöiden lentomatkojen määrää, käyttää ainoastaan ympäristöystävällisiä kemikaaleja kaupungin omissa tiloissa, kasvattaa puiden määrää varsinkin radan varsilla ja tukea kuntalaisten ympäristötekoja. Olisi hienoa jos talojen takapihoilla olisi kukkaisniittyjä ja mehiläistarhoja!

7. Luulen, että vietän vaalivalvojaisia kotisohvalla lasteni ja ystävien kanssa.

 

Minna Korpela, Kok. 

1. Politiikkaan tarvitaan nyt muutosta, tervettä maalaisjärkeä ja välittämistä. Tulen politiikan ulkopuolelta ja haluan antaa kokemukseni kilometrit ihmisten käyttöön. Mielestäni muutos lähtee valtarakenteista, mutta ajurina on oltava ihminen ja suuressa puolueessa pääsen vaikuttamaan sisältäpäin jos tulen valituksi.

2. Mielestäni koko Uudenmaan elinvoiman varmistaminen on ehdottoman keskeistä. Kauniaisten erityisaseman vahvistaminen ja huomioiminen tulevissa päätöksissä on minulle tärkeää. Kauniaista voidaan käyttää hyvänä esimerkkinä monessa asiassa valtakunnan tasolla.

3. Toivon spontaania palautetta, puhelimitse, sähköpostitse tai vaikka kaupan kassajonossa. Kuulisin myös mielelläni kuntalaisten toiveita tavoista olla läsnä ja tavoitettavissa. Itselleni sopivin olisi mahdollisimman epävirallinen ja säännöllinen yhteys. Uskon avoimeen dialogiin ja kuunteluun.

4. Kauniaisten omat asiat liittyvät tiiviisti kunnallispolitiikkaan. Yleisesti Uudenmaan hyvinvointi ja elinvoimaisuus ovat tärkeitä myös Kauniaisille. Mahdollinen kuntien yhdistäminen tai ehdotukset Kauniaisten sulautumisesta Espooseen tai suurempaan pääkaupunkiin voisi toki olla sellainen asia, johon voi valtakunnallisella tasolla ajaa.

5. Ehdotettu maakuntamalli oli aivan liian monimutkainen ja kallis Suomen kokoiselle maalle. Sosiaali- ja terveyspalvelut tulee mielestäni ratkaista kokonaan omana kokonaisuutenaan.

6. Valitettavasti olemme vasta nyt havahtuneet ympäristön ja ilmaston tilanteesta. Meillä jokaisella on vastuu , mutta pitää voida valita itselleen parhaiten sopiva tapa osallistua ilman syyllistämistä. Keskitytään asioihin, joihin voimme vaikuttaa,  mm. Itämeren puhdistamiseen ja huolehtimaan hiilinieluistamme, metsistä, samat keinot auttavat myös ilmastonmuutoksen torjunnassa. Globaalilla tasolla yhteistyö päästöjen vähintämiseksi on ehdotonta.

7. Aion järjestää vaalivalvojaiset kotikaupungissani tukiryhmälleni.

 

Veronica Rehn-Kivi, RKP

1. Terveydenhoito pitää uudistaa siten, että säilytämme hyvin toimivat asiat, kuten tärkeän ennaltaehkäisevän terveydenhoidon, ainutlaatuiset lastenneuvolat ja korkeatasoisen erityissairaanhoidon. Terveydenhoidon pitää perustua julkisiin palveluihin, jota laajennetaan valinnanvapaudella palvelusetelien suuremmalla käytöllä. Sosiaali- ja vanhustenhuolto ovat lähipalveluita, joista vastataan kunnallisella tasolla.

2. Lähipalvelut ja lähidemokratia ovat tärkeitä kysymyksiä meille kauniaislaisille. Terveyskeskuksen ja vanhusten lähipalveluasumisen puolesta voin tehdä työtä siten, että puolustan kunnallista itsemääräämisoikeuttamme. Valtiontukia pitää muuttaa niin, ettei minkään kunnan, kuten Kauniaisten nykyisin, tarvitse maksaa valtiolle sen sijaan että saisi rahaa valtiolta.

3. Samalla lailla kuin nykyisin. Tapaan asukkaita torikokoontumisissa, keskustelemalla ihmisten kanssa kaupoissa, vastaamalla sähköposteihin ja kutsumalla ryhmiä eduskuntaan osaksi siksi, että jaan tietoa, mutta ennen muuta tärkeitten tietojen kuulemiseksi. Kaupunginhallituksen puheenjohtajana minulla on hyvä käsitys miten Kauniainen menestyy kansallisesti ja mitkä kysymykset ovat tärkeitä kauniaislaisille.

4. Kauniaisissa ei ole tieprojekteja joita pitäisi viedä eteenpäin, mutta esimerkiksi kaupunkiradan pidennys Kauklahteen on asia, joka on ollut esillä eduskunnassa useina kausina. Tärkein asia Kauniaisille on kuitenkin itsenäisyytemme ja oikeus päättää omista asioistamme, palveluistamme ja maankäytöstämme. Teen työtä sen puolesta, ettei ainoatakaan uudistusta, jotka uhkaavat tätä, viedä läpi.

5. Seuraava hallitus ei aloita nollasta. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä olen osallistunut moneen selvitykseen, joita voidaan käyttää uudistustyön pohjana. Hallitusohjelma ratkaisee, mutta kuten vastasin ensimmäiseen kysymykseen, haluan, että parannukset koskevat vain sellaisia asioita, jotka eivät toimi tällä erää, kuten pitkät jonot lääkärin vastaanotolle.

6. Suurin osa ilmastojalanjäljestämme perustuu arjen valintoihimme. Mitä kulkuneuvoa käytämme, missä ja miten ruokamme tuotetaan, kuinka ruokaa paljon heitämme pois, mistä vaatteemme on tehty ja mistä ne tulevat, kuinka kierrätämme tavaroita ja materiaaleja ja kuinka paljon turhaa muovia ostamme, vaikuttavat ilmastoon enemmän kuin uskomme. Me voimme kaikki vaikuttaa siten, että käymme läpi tapojamme.

7. Seuraan ääntenlaskua kotona perheeni ja tukiryhmäni kanssa. Jos kaikki menee hyvin, jota tietenkin toivon, siirryn puoleen vaalivalvojaisiin Helsinkiin.

 

Martin Stenberg, KD

1. Kannustavan sosiaaliturvan sekä ylivelkaantuneiden tukijärjestelmien kehittäminen.

2. Tutustuen pääkaupunkiseudun kuntien erityisongelmiin ja haasteisiin syvällisesti ja kuunnellen kuntalaisia.

Martin Stenberg.

3. www.martinstenberg.fi  ja Facebook sekä tavaten säännölllisesti äänestäjiäni eri tilaisuuksissa.

4. Riippumattoman itsenäisen aseman säilyttäminen ja Granin kehittämistyön tuki pääkaupunkiseudun kokonaisuudessa.

5. Kokoomus (yksityistäminen) ja keskusta (maakuntahallinto) pilasivat lehmänkaupoillaan ja ahneuksissaan tarpeellisen uudistuksen. Uusi eduskunta lähtenee tehdyn työn perustalta, mutta tarpeellisia uudistuksia lisäten.

6. Ilmasto tärkeä asia: yksilötasolla asenne kuntoon ja käytännön toimia omien jätteiden lajitteluun, julkisia liikennevälineitä suosien ja kulutusta harkiten sekä ympäristöasioista kriittisen tieteellisen tiedon hankkiminen, mutta myös muita innostaen ja tukien.

7. Espoon ja Kauniaisten KD:n kanssa yhteisillassa.

 

Pia-Lisa Sundell, RKP

1. Perhevapaauudistus. Tiesitkö että meillä on pohjoismaisittain kankein ja taloudellisesti niukin järjestelmä. Tarvitsemme joustavampaa järjestelmää, joka tukee molempien vanhempien vanhemmuutta ja työelämää. Uudistuksen tulee huomioida perheiden monimuotoisuus.

Pia-Lisa Sundell.

2. Kauniaisten kaltaista kaupunkia on helppo puolustaa ja tuoda esille hyvänä esimerkkinä. Peruspalvelut toimivat kaupungissamme ja ihminen saa apua erilaisissa elämäntilanteissa. Olen ylpeä siitä, että lasten edun ensisijaisuutta kunnioitetaan leveällä rintamalla.

3. Yleensä minua pidetään helposti lähestyttävänä ihmisenä. Tulen myös tulevaisuudessa olemaan Granissa arkielämässäni, luokseni voi aina tulla juttelemaan. Vastaan myös sähköposteihin. Tulen aktivoitumaan RKP Kauniaisten toiminnassa.  

4. Kauniainen on toimiva kaupunki, jossa varhaiskasvatus, perusopetus ja perusterveydenhuolto toimivat. Ihminen saa apua sitä tarvittaessa. Haluan että Kauniainen myös tulevaisuudessa voi toimia kaupunkina, joka huolehtii asukkaistaan.  

5. Sosiaali- ja terveysuudistus on välttämätön. Seuraavalla kaudella toivon, että parhaat palat tehdystä työstä säilytetään, ja huonot kuopataan lopullisesti. Minä en halua nähdä Uudenmaan maakuntaa aikaisemmin suunnitellussa muodossa. Turvataan ruotsinkielisten palveluiden saatavuus, ja vaadin lapsivaikutusten arviointia päätöksentekoon.

6. Ilmastomuutoksesta puhutaan paljon, ja tämä on hyvä. Meillä on syytä olla huolissamme. Jokaisen ihmisen on tulevaisuudessa tehtävä ympäristöystävällisempiä tekoja ja valintoja.

7. Tällä hetkellä teen lujasti kampanjatyötä (työni lastensuojelujärjestön toiminnanjohtajana ohella). En ole ehtinyt ajatella vaalivalvojaisia. Mutta toivon että ilta on sekä minulle henkilökohtaisesti että puolueelleni onnellinen.  

 

Pauli Tuohioja, KD

1. Suuressa mittakaavassa se on ehdottomasti kansallinen turvallisuus, sillä Venäjän agressiot Euroopassa ovat todella huolestuttavia.

2. Asiaperusteisiin liittyvillä keskusteluilla eri ryhmien ja ryhmien jäsenten kesken.

3. Sosiaalisen median, henkilökohtaisten tapaamisten, kaikille avoimien iltojen ja Kaunis Granin kautta.

4. Kauniaisten säilyminen itsenäisenä kaupunkina, terveys- ja sosiaalipalvelujen lähisaamisen varmistaminen.

5. Se, mikä vanhoissa suunnitelmissa oli hyvää, on otettava uuden suunnitelman pohjaksi. Aivan alusta ei ole tarvetta aloittaa.

6. Keskustelussa on selvästi ilmastohysteriaa. On tartuttava sellaisiin kohteisiin, joilla on suurimmat ilmastovaikutukset, kuten laiva- ja lentoliikenne. Samalla on säilytettävä tietoisuus, että muutokset voivat johtua muistakin tekijöistä kuin ihmisen vaikutuksesta. Näin moniulotteisessa asiassa ei saa luulla, että jotkin yksittäiset ratkaisut toisivat merkittävää muutosta. Samalla on myös huolehdittava siitä, että emme siirrä tuotantoamme maihin, jotka huolehtivat ympäristöstään huonommin kuin Suomi, tai eivät huolehdi siitä laisinkaan. Yksittäisenä ihmisenä meidän jokaisen tulee huolehtia siitä, että emme kuormita luontoa emmekä haaskaa luononvaroja missään muodossa.

7. En aio järjestää, katselen tuloksia kotona.

 

Binga Tupamäki, Kok.

1. Päätöksenteossa on nähtävä yksilön ainutlaatuisuus. Vaarana on, että pelkistämme ihmiset vain tilastoihin. Meidän on luotava joustavia ratkaisuja, eikä vain keskiarvojen mukaan tehtyjä malleja. Näkemällä ihmiset vain lukuina tai osana ryhmäänsä, emme saa parhainta tulosta. Esimerkkejä tästä on sosiaaliturva, kiintiöt ja ihmisten ryhmittely sukupuolen, iän tai etnisen taustan takia.

2. Haluan ajaa eduskunnassa koko Suomen etua, en minkään yksittäisen ryhmän. Ei ole tehokas tai kestävä tilanne jos kaikki 200 kansanedustajaa ajaisivat aivan vain omien kuntien etua. Suomi ansaitsee yhtenäisen suunnan, ei etujen vaihtokauppoja kabineteissa. Suomen etu on Kauniaisten etu.

3. Minut voi tavoittaa milloin vain sähköpostilla tai somesta. Valtuustossa on mukava vaikuttaa oman kaupungin kehittymiseen, ja sitäkin kautta kauniaislaisten asiat tulevat tutuiksi. Lupaan tulla kertomaan eduskunnan kuulumisista, jos minua kysytään johonkin tilaisuuteen.

4. Kauniainen on ainoa kunta Suomessa, jolla on negatiivinen valtionosuus. Kauniaislaisten menestymisestä ei pidä rangaista, vaan eduskunnan pitäisi pohtia oikeudenmukaisempi vaihtoehto nykyiselle tasausjärjestelmälle.

5. Sipilän hallituksen sote-uudistus maakuntien takia olisi ollut Kauniaisille erittäin huono. Käytännössä se olisi tarkoittanut terveyskeskuksemme katoamista ja palvelujen keskittymistä Espoon puolelle. Toisaalta sotessa yksi akuutein asia olisi ollut julkisen puolen jonot perusterveydenhuoltoon tarjoamalla yksityisiä palveluita kaikille.

6. Ilmastonmuutoskeskustelu tarvitsee enemmän realismia. Sillä ei ole käytännössä mitään väliä, vaikka kaikki Kauniaisista luopuvat autosta, lihasta tai matkustelusta. Ongelman mittakaava on aivan liian iso vain kuluttajien harteille pistettäväksi. Jos me haluamme olla ilmastonmuutoksen ratkaisijoita, se tapahtuu vain, jos Suomesta tulee sellainen innovaatio, joka pelastaa maailman. Kauniaisten tulee siis antaa oma panoksensa tähän työhön.

7. Omia vaalivalvojaisia en tule järjestämään, vaan luulen että seuraan tuloksia rentoutuneena kotona Kauniaisissa. Jos kaverit saavat suostuteltua, ehkä menenkin Kokoomuksen varsinaisiin vaalivalvojaisiin Helsinkiin illan edetessä.

 

Annele Wiman, Liike Nyt 

1. Olen työskennellyt lasten kanssa 25v ja lasten etu ja hyvinvointi ovat minulle tärkein tavoite. Varhaiskasvatus on myllerryksessä, eikä lasten etu toteudu siellä läheskään aina. Aikuiset/päättäjät ovat tehneet päätöksiä, mitkä ovat vaikuttaneet heikentävästi lasten hyvinvointiin ja oppimisen mahdollisuuksiin. Myös alan palkkaus tulee korjata ajan tasalle.

2. Viittaan edelliseen vastaukseeni eli tavoitteeni on tuoda laatua varhaiskasvatukseen kauttaaltaan koko Suomessa. Olen työskennellyt tämän asian eteen jo viime vuonna Erilaisten oppijoiden liitossa. Lisäksi Kauniainen on hyvä paikka asua, ja toki haluan myös, että tilanne ei muutu sen osalta.

3. Liike Nyt ei ole puolue vaan liike ja täysin uusi tapa toimia. Liike Nyt on alusta avoimelle vaikuttamiselle ja paremmalle päätöksenteolle, mikä perustuu aina asiantuntijuuteen. Liike Nytin toiminnassa on olennaista, että ihmiset osallistuvat päätöksentekoon koko ajan, eikä vain neljän vuoden välein. Vaikuttaminen tapahtuu nettiparlamentin kautta.

4. Kauniainen on pieni ja toimiva kunta, enkä kannata kuntien pakkoliitoksia. Nyt hallinto on lähellä, ja se toimii. Suurissa komplekseissa ihminen katoaa ja asiat monimutkaistuvat. Tällöin on myös vaarana, että ihmiset muuttuvat vain numeroiksi papereilla. Tästä olemme jo nyt saaneet vakavia esimerkkejä.

5. On järkevää, että hyödynnetään esimerkiksi valmista lainsäädäntötyötä. Mutta kova työ siinä varmasti tulee joka tapauksessa olemaan, koska epäkohtia oli niin paljon.

6. Ilmastonmuutos koskee meitä kaikkia, mutta asenteet sen suhteen muuttuvat arjessa kuitenkin hitaasti. Asialla ei kuitenkaan pitäisi kilpailla poliittisesti tai valtioiden välillä, vaan sen eteen tulisi toimia yhdessä ja rakentaa yhteistä arvopohjaa. Pienet teot ratkaisevat jokaisen meidän kohdalla.

7. Todennäköisesti seuraan ääntenlaskentaa yhdessä Liike Nytin muiden ehdokkaiden ja perheeni kanssa. Paikkaa en vielä tiedä.

Mailis Vansén, SKP, ei halunnut vastata kysymyksiin.

Eduskuntavaalit järjestetään 14.4. Ennakkoäänestys 3-9.4. 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *