| URHEILU - IDROTT

Det blåser nya vindar inom fotbollen

Det blåser nya vindar i Grankulla IFK:s representationslag i fotboll. Fastän det endast fanns tre helt nya spelare i öppningen i säsongens första match, så har truppen föryngrats.

Rami Luomanpääs lag steg till Ettan 2015 i överlägsen stil och spelade mot stora föreningar i Finland, såsom Fc TPS, Ac Oulu och Fc Haka. Under första säsongen blev laget sjätte, men efter säsongen 2016 föll GrIFK tillbaka till division 2. Laget opererade med ca. en femtedel av de övriga lagens årsbudget, så att hålla sig kvar i Ettan 2016 kan ses som en riktigt hård prestation.

Petter Meyer.

Lagets stomme har dock passerat eller närmat sig 30-års sträcket och det var hög tid att börja bygga nästa lag.

– Detta är den första säsongen vi bygger klart nytt. Tränarna är moderna och har hämtat med sig många nya tankesätt. Vi har ungefär 10 nya spelare i truppen och jag är nöjd över att vi har fått nästa process så bra igång, säger lagets manager Petter Meyer.

Laget har förnyats på ett balanserat sätt, så att det inte blir för stora förändringar på en gång.

– Fast laget har föryngrats så är det ett hårt lag för division 2 och vi har många spelare som har spelat i föreningen under flera säsonger. Bröderna Langhoff, kaptenen Janne Törmänen, målvakterna Vuorinen och Lindeman samt försvararna Perera, Kaasinen och Ilomäki för att nämna några. Vi har en bra blandning av nytt och gammalt, fortsätter Meyer.

Ny tränarduo

Laget tränas under säsongen 2019 av Kimmo Kantola och Juho Mustonen. Kontrakten är av modellen 1+1.

Kantola har tränat juniorer i KyIF sedan 2002 och i Italien i Inters juniorakademi. Mustonen har tränat i LePa, FC Honka och HJK. Båda var också med i FC Honkas tränarteam när laget steg tillbaka till Tipsligan 2016.

Till tränarteamet hör även den fysiska tränaren Lassi Luoto och målvaktstränaren Aki Holma. Båda är bekanta sen förr i Grankulla.

Tre frågor åt cheftränaren Kimmo Kantola

Hurdant spel vill du att GrIFK spelar säsongen 2019?

– Vi vill kontrollera alla spelets faser. Hela pre-seasonen har vi tränat olika koncept, som hjälper spelarna att lösa situationerna under spelets gång. Den kognitiva stressen som uppkommer av kvalitativ taktikträning har vi försökt minska genom modeller som grundar sig på implicit inlärning. Det betyder alltså att träningens regler skall hjälpa spelarna att intuitivt lära sig vårt spelsystem, istället för att tränarna hela tiden berättar hur spelarna skall göra.

Vilka är säsongens mål?

– Alla våra mål handlar om innehåll och de är tre. För det första vill vi att våra träningar är bäst i Finland. Vi tränar endast tre gånger i veckan så vi måste vara väldigt effektiva gällande vår tidsanvändning. För det andra vill vi veta mer om motståndarens spel än något annat lag. För det tredje vill vi kontrollera varje spel enligt den spelplan som vi lagt upp med tanke på motståndaren.

Varför lönar det sig att komma och titta på matcherna i år?

– Vårt lags spel kommer inte att vara aktivt och glatt dravel. Det kommer att vara mycket organiserat och till viss mån pragmatiskt. Som Claudio Ranieri har sagt: ”Om ni söker underhållning, gå till teatern.” Vi kommer att vara exceptionellt organiserade för division 2 och det om något är värt att se!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *