| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Granidagen samlade igen stadsborna i Thurmansparken – Årets miljöpris till skolstrejk för klimatet

Priset ”Årets miljögärning” i Grankulla delades i år ut för nionde gången och gick denna gång till de elever vid Gymnasiet Grankulla samskola som tog initiativ till evenemanget ”Skolstrejk för klimatet” i Finland.

Priset delades ut på Granidagen på torsdagen. Prisutdelare var Antero Vartia, ex-riksdagsledamot och grundare av Compensate-stiftelsens grundare. Priset togs emot av Cecilia Andersin.

– Ingen kan anklaga ungdomarna för att klimatförändringen framskrider. Det är de som lider överlägset mest av det här. Därför finns det ingen bättre mottagare av årets miljögärning än de unga, sade Vartia.

Grankulla stad har i sin stadsstrategi som godkändes ifjol satt som mål att vara en kolneutralstad år 2035. För att uppnå detta mål behövs förutom en aktiv stadsorganisation målmedvetna och modiga beslut, engagerade invånare samt framför allt ivriga och modiga ungdomar, sade staden i prismotiveringen.

– Grankulla stad vill därför i år lyfta fram en grupp med ungdomar som på ett aktivt och modigt engagerat sig i arbetet mot klimatförändringen, hette det vidare.

Under kvällen erbjöds deltagarna ett omfattande program. Festdeltagarna fick bl.a. se Arne Alligator och stifta bekanskap med FBK:s verksamhet och se deras nya brandbil. De politiska partierna och EU-kandidaterna var även aktivt på plats.

Redan på morgonen bjöds det på cykelfrukost utanför stadshuset. Under dagen var det också öppet hus vid Villa Breda. Även i biblioteket bjöds besökarna på ett mångsidigt program. Denna gång firades även #Lähiöfest i anslutning till Granidagen.

Tradionsenligt löptes även Kurrerundan.

Under Granidagen startade även jakten på Årets positivaste Granibo. Arrangör är Espoon Nuorkauppakamari ry (Juniorhandelskammaren i Esbo) i samarbete med Kaunis Grani och staden. Årets positivaste Granibo väljs på hösten.

Här bilder från Granidagen:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *