| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Grankullabo i huvudroll på Svenska Teaterns scen

Nya Tadam-musikalen Vilja andas har premiär den 18.5 på Svenska Teatern. Sofia Lax, 17 år, från Grankulla spelar en av huvudrollerna.

Nya Tadam är en 2-årig musikteaterutbildning och ett samarbete mellan huvudstadsregionens musikinstitut. De yngsta deltagarna är i högstadieåldern, medan den äldsta fyllt 21 år. Tillsammans delar de en gemensam passion för musik och teater.

Uttagningarna till Nya Tadam sker vartannat år. Till Tadam-utbildningen kan man i år söka ändra fram till den 23.5.

Hösten 2017 valdes sammanlagt nio unga, varav Sofia Lax var en av dem. Sofia tar sånglektioner och spelar flöjt, både ensam och i orkester. Tidigare erfarenheter av teater hade hon inte, vilket gjorde henne ytterligare nervös inför uttagningarna. Men viljan att få delta i en i musikteaterutbildning var oerhört stor.

15-åriga Katie Lindqvist och Vilma Manninen, båda elever i Grankulla musikinstitut, är med och sjunger i musikalens kör.

Nyskriven pjäs

Varje år arbetar gruppen med en produktion. Förra året visades föreställningen på en liten scen och i år kommer slutarbetet att ges på Svenska Teatern. Vårens musikföreställning heter Vilja andas och lyfter speciellt fram ungas mentala hälsa.

När regissören berättade om det valda temat om psykisk ohälsa var reaktionerna olika.

– Själv anser jag att musikaler är positiva och därför var det i början svårt att förstå hur en musikal skulle kunna behandla ett så tungt tema som psykisk ohälsa, berättar Sofia.

Efter att ha arbetat med musikalen har hennes syn på temat blivit mer förståelig. Psykisk ohälsa berör otroligt många men fortsätter att vara tabubelagd. Därför ska musikalens känsloväckande tema visa att ingen är ensamma med sina tankar. Syftet med föreställningen är att ge hopp åt teaterbesökarna och få dem att börja tala om psykisk ohälsa.

Huvudpersonen är den 18-åriga Vilja som inte mår så bra. Under föreställningen gång följer man hennes liv bakåt i tiden från att hon varit 17 år till 16 år och ytterligare till 15 år. Ju längre musikalen fortsätter, desto mera får publiken veta vilka saker som påverkat hennes liv och varför hon mår så dåligt.

Vilja spelas av fyra personer, där varje skådespelare representerar ett år av Viljas liv.

Hårt arbete belönas snart

Det har varit många intensiva övningar och nervositeten samt stressen ökar då premiären närmar sig, men snart kommer belöningen.

– Nya Tadam har givit mig otroligt mycket. Det är en stor ära att få jobba med en professionell regissör och att få spela på Svenska Teatern. Förutom att jag fått vänner har jag under tiden lärt mig så mycket om mig själv, berättar Sofia.

Vad som händer efter musikteaterutbildningen är fortfarande öppet, men musik ska hon definitivt hålla på med i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *