| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kauniaislainen pääosassa Svenska Teaternin näyttämöllä

Nya Tadamin musikaalin Vilja andasin ensi-ilta on 18. toukokuuta Svenska Teaternissa. Kauniaislainen 17-vuotias Sofia Lax on yksi musikaalin pääosanesittäjistä.

Nya Tadam on kaksivuotinen musiikkiteatterikoulu ja pääkaupunkiseudun ruotsinkielisten musiikkiopistojen yhteistyön tulosta. Nuorimmat osallistujista ovat yläasteikäisiä ja vanhin 21-vuotias. Heitä yhdistää intohimo musiikkiin ja teatteriin.

Nya Tadamin valintatilaisuudet ovat joka toinen vuosi. Syksyllä 2017 Nya Tadamiin valittiin yhdeksän nuorta, ja Sofia Lax oli yksi heistä. Sofia käy laulutunneilla ja soittaa huilua, yksin ja orkesterissa. Hänellä ei ollut aiempaa kokemusta teatterista. Tämä hermostutti häntä entistä enemmän ennen karsintaa. Kuitenkin hänen halunsa osallistua musiikkiteatterikoulutukseen oli uskomattoman suuri.

Kauniaisten musiikkiopiston oppilaat, 15-vuotiaat Katie Lindqvist ja Vilma Manninen ovat myös mukana esityksessä ja laulavat musikaalin kuorossa.

Uusi näytelmä

Joka vuosi Nya Tadam tuottaa yhden esityksen. Viime vuonna esitys esitettiin pienellä näyttämöllä, ja tänä vuonna lopputyö nähdään Svenska Teaternissa.

Kevään esityksen nimi on Vilja andas, ja siinä käsitellään nuorten mielenterveysongelmia. Kun ohjaaja kertoi valitusta aiheesta, henkisestä pahoinvoinnista, reaktiot olivat monenlaisia.

– Itse näen, että musikaali on myönteinen, ja siksi oli alussa vaikeaa ymmärtää, miten musikaalissa voidaan käsitellä näin raskasta aihetta kuin henkinen pahoinvointi, Sofia kertoo.

Työskentely musikaalissa on muuttanut hänen näkemystään aiheesta entistä ymmärtäväisemmäksi. Henkinen pahoinvointi koskettaa uskomattoman useita, mutta on silti aiheena tabu. Siksi musikaalin tunteisiin menevä aihe osoittaa, ettei kukaan ole yksin ajatustensa kanssa. Esityksen tavoitteena on antaa toivoa katsojille ja saada heidät aloittamaan keskustelu psyykkisestä pahoinvoinnista.

Päähenkilönä on 18-vuotias Vilja, joka ei voi kovin hyvin. Esityksessä kerrotaan useissa takautumissa hänen elämästään 17-, 16- ja 15-vuotiaana. Mitä pidemmälle musikaali etenee, sitä enemmän yleisö saa tietää hänen elämästään, ja miksi hän voi huonosti.

Viljaa näyttelee neljä henkilöä, joista kukin esittää häntä tiettynä vuotena tämän elämässä.

Kova työ palkitaan pian

Intensiivisiä harjoituksia on ollut runsaasti, ja hermostuneisuus sekä stressi lisääntyvät mitä lähempänä ensi-iltapäivä on. Mutta pian on palkinnon aika.

– Nya Tadam on antanut minulle uskomattoman paljon. On suuri kunnia saada työskennellä ammattiohjaajan kanssa ja saada näytellä Svenska Teaternissa. Sen lisäksi, että olen saanut ystäviä, olen ajan mittaan oppinut paljon itsestäni, Sofia kertoo.

Mitä hänelle tapahtuu musiikkiteatterikoulutuksen jälkeen, on edelleen auki, mutta musiikin parissa hän jatkaa varmasti tulevaisuudessa.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *