| YLEINEN - ALLMÄN

Kerjäläiset jakavat mielipiteitä – kauppakeskuksen johto toivoo auttamista virallisten järjestöjen kautta

Viime aikoina on tullut yhteydenottoja kaupungille päin ja myös lehden toimitukselle kauppakeskuksen ulkopuolella olevista kerjäläisistä. Kauppakeskuksen päällikkö Heli Vainion mukaan hänelle ei ole tullut paljon valituksia asiasta.

– Olen keskustellut aiheesta yhden asiakkaan kanssa, hän sanoo ja lisää, etteivät myöskään kauppakeskuksen yrittäjät ole valittaneet hänelle asiasta.

Heli Vainion mielestä on surullista, että ihmiset joutuvat elämässään tällaiseen tilanteeseen. Hän muistuttaa, että kerjäläiset jatkavat toimintaansa niin kauan, kuin heille annetaan rahaa tai tavaraa.

– Mitä huonompi paikka Kauniainen heille on, sen harvemmin he tänne tulevat.

Myös S-marketin päällikkö Jockum Hermanson on sitä mieltä, ettei kannata antaa kerjäläisille rahaa. Hänen mielestä tämä on kuitenkin yhteiskunnan ja politiikkojen asia ratkaista, ei yrittäjien.

K-Supermarketin Jesper Lindqvist on samaa mieltä kollegojen kanssa, eli että kerjäläisille ei kannata antaa rahaa.

– Suurin ongelma minulle on, että he käyvät tonkimassa roskalavoja. Kaupan sisällä ei ole ollut ongelmia. Muutama asiakas on ottanut yhteyttä ja kysynyt miten saataisiin asia nostettu esille, jotta ihmiset eivät antaisi rahaa.

Granin kauppakeskuksessa on Heli Vainion mukaansa usein tarjolla mahdollisuus auttaa suomalaisia ja ulkomaalaisia vähävaraisia luotettavien järjestöjen kautta.

– Tänäkin keväänä olemme antaneet luvan useille sellaisille kerätä rahaa keskuksen edessä ja sisällä. Suosittelen kaikille auttamisesta kiinnostuneille virallisten järjestöjen käyttämistä.

Mitä määräykset sanovat? Onko kerjäläisillä oikeus seisoa siellä?

– Keskuksen edessä oleva alue on kaupungin katualuetta. Meillä ei ole valtuuksia puuttua siinä tapahtuvaan kerjäämiseen, hän sanoo.

Kaupunginjohtaja Christoffer Masar toteaa, että kaupungillakaan ei ole valtuuksia puuttua toimintaan. Hänkin toivoo, että rahaa annettaisiin vähävaraisille luotettavien järjestöjen kautta.

Järjestysongelmia iltaisin

Kauppakeskuksen yrittäjien piirissä on viime aikoina kiinnitetty huomioon erääseen toiseen seikkaan, josta on tullut palautetta asiakkailta, eli iltaisin joukko nuoria pyöräilee ja skeittailee ja heittää roskia kauppakeskuksen sisällä.

– Eräs rouva sanoi, että hän ei enää uskalla tulla kauppaan iltaisin, vaan menee muualle ostoksille, Jesper Lindqvist kertoo.

Ongelmasta on nyt puhuttu yrittäjien kesken. On mm. keskusteltu mahdollisuudesta saada vartija aktiivisemmin paikalle esimerkiksi yhden kuukauden aikana, jotta voitaisiin katsoa parantaisiko vartijan läsnäolo tilannetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *