| YLEINEN - ALLMÄN

Delade meningar om tiggarna – köpcentrets ledning hoppas på hjälp via officiella kanaler

Folk har den senaste tiden kontaktat staden och även Kaunis Granis redaktion om tiggarna utanför köpcentret. Köpcentrets chef Heli Vainio säger att hon inte fått så värst många klagomål om tiggarna.

– Jag har diskuterat ärendet med en kund, säger hon och tillägger att inte heller köpcentrets företagare klagat över saken till henne.

Heli Vainio tycker det är sorgligt att människor råkar i en sådan här situation. Hon påpekar att tiggarna stannar kvar på ett ställe så länge man fortsätter ge dem pengar eller saker.

– Ju sämre plats Grankulla är för dem desto mer sällan kommer de hit.

Även S-markets chef Jockum Hermanson anser att det inte lönar sig att ge pengar till tiggarna. Han tycker det här ändå är en fråga för samhället och politikerna att lösa, inte för företagarna.

K-Supermarkets Jesper Lindqvist håller med sina kollegor, det lönar sig inte att ge pengar till tiggarna.

– Det största problemet för mig är att de gräver i sopkärlen. Inne i affären har vi inga problem. Några kunder har kontaktat mig för att fråga hur man kunde ta upp ärendet så att folk inte ger pengar till dem, säger han.

Heli Vainio säger att det ofta i Grani köpcentrum finns en chans att hjälpa fattiga både i Finland och utomlands genom pålitliga organisationer.

– Även denna vår har vi gett tillstånd för flera att samla pengar inne i och framför köpcentret. Jag rekommenderar alla som är intresserade av att hjälpa att göra det via officiella organisationer.

Vad säger bestämmelserna? Har tiggarna rätt att stå där?

– Området framför köpcentret är stadens gata. Vi har inte befogenheter att ingripa mot tiggeri som sker där, säger hon.

Stadsdirektör Christoffer Masar konstaterar att inte heller staden har befogenheter att ingripa. Han hoppas också att folk hellre ger pengar till mindre bemedlade via pålitliga hjälporganisationer.

Ordningsproblem på kvällarna

Köpcentrets företagare har den senaste tiden även lagt märke till en annan sak som även kunderna har gett respons om. På kvällarna håller ungdomar till inne i köpcentret, de cyklar, skejtar och slänger skräp omkring sig.

– En fru sade till mig att hon inte mer vågar komma till butiken på kvällen utan åker någon annanstans för att handla, säger Jesper Lindqvist.

Företagarna har dryftat problemet. Bland annat har man diskuterat om det vore möjligt att få en vakt att vara aktivt närvarande i en månads tid för att se om det skulle förbättra läget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *