| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Kuntapohjaisesti eteenpäin jos Uusimaa saa päättää

Kauniaisten kaupunki julkisti 26.4. yhdessä Uudenmaan muiden kuntien kanssa Uudenmaan 26 kaupungin- ja kunnanjohtajien yhteisen kannanoton siitä, että Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelut on uudistettava kuntapohjaisesti.

Kuntien johdon neuvotteluissa esille on tullut malli, jossa Uusimaa jaettaisiin viiteen alueeseen, jotka vastaisivat perustason sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Kauniainen kuuluisi tässä mallissa nk. Länsi-Uudenmaan alueeseen, johon kuuluisivat Kauniaisten lisäksi Espoo, Hanko, Raasepori, Inkoo, Siuntio, Lohja, Karkkila, Kirkkonummi ja Vihti. Muut alueet olisivat Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä Keusote, Itä-Uusimaa, Vantaa ja Kerava, sekä Helsinki.

Sote-palveluita on vähintäänkin parin viimeisen hallituskauden aikana yritetty uudistaa keskusjohtoisesti valtion suunnalta, ottamatta sote-palveluiden nykyisiä pääasiallisia järjestäjiä ja tuottajia, eli kuntia mukaan tasaveroisina kumppaneina. Uudenmaan kuntien mielestä uudistus tulee aikaisemmasta poiketen tehdä vaiheittain, hallitusti ja kuntapohjaisesti. Palveluiden järjestämisvastuuta tulee koota tavalla, joka ottaa huomioon asukkaiden tarpeet kokonaisvaltaisesti ja vahvistaa sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteyttä kuntien järjestämisvastuulla oleviin muihin palveluihin, kuten varhaiskasvatukseen, perusopetukseen, liikunta- ja nuorisopalveluihin sekä maahanmuuttopalveluihin.

Jatko riippuu erityisesti tulevan maan hallituksen hallitusohjelmasta. Mikäli tulevassa hallitusohjelmassa joko hyväksytään tai ei ainakaan suoraan kielletä kuntapohjaisia sote-ratkaisuja, jatkuvat yhteiset neuvottelut ja valmistelut 10 potentiaalisen LänsiUudenmaan alueen kunnan kesken. Tulevissa neuvotteluissa ratkaistavia asioita ovat mm. tulevan alueen juridinen muoto, palvelurakenne ja rahoitusratkaisut. Juridisen muodon osalta mahdollisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi vastuukuntamalli (entinen isäntäkuntamalli) Espoon johdolla, yhteinen kuntayhtymä tai yhteiskunnallinen yritys tai osuuskunta.

Pitkä työ on vielä edessä, mutta uskon vahvasti siihen, että kuntapohjaisesti ja vapaaehtoisesti muodostettavalla sote-alueella on huomattavasti paremmat menestymismahdollisuudet ja edellytykset huomioida kuntalaisten tarpeita, kun ylhäältä päin määrätyllä maakuntamallilla. Kauniaisten tavoitteena on valitusta mallista riippumatta säilyttää laadukkaat, asiakaslähtöiset ja kustannustehokkaat sosiaali- ja terveyspalvelut Kauniaisissa. Nähdään Grani-päivillä!

CHRISTOFFER MASAR

KAUPUNGINJOHTAJA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *