| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Utbyteselever från andra sidan Atlanten nu i Grankulla

Att börja gymnasiet kan kännas skrämmande, speciellt ifall man kommer från ett helt annat land och inte kan språket. Finola Reed från Kanada och Paola Flores från Mexiko går första året i Kauni-aisten lukio.

Förutom att de börjat en ny skola har de också fått bekanta sig med den finländska livsstilen.

– Oftast väljer folk att åka till typiska länder såsom Frankrike eller Spanien. Vi ville däremot testa på något helt annorlunda, säger Paola och Finola.

Innan utbytesåret visste de ytterst lite om Finland. Bra skola, kallt klimat, blyga människor och bastu var de första associationerna. De 15-åriga flickorna Finola och Paola ansåg ett utbyte vara en självklar sak. Om man har möjligheten finns det ingen orsak till att låta bli att åka i väg. Att bekanta sig med en ny kultur och knyta kontakter från hela världen görs bäst via ett utbytesår. Dessa tankesätt förde dem till Finland och lett till att de blivit kompisar.

“Grankulla – en lugn och vacker stad”

Grankulla skiljer sig enligt Finola inte så mycket från hennes hemstad Victoria i Kanada. Men för Paolas del känns året i Grankulla lite annorlunda, eftersom hon kommer från Monterrey, som är Mexikos tredje största stad med tre miljoner invånare.

Enligt flickorna är Grankulla en liten, lugn och vacker stad där Gallträsk och caféet Lähellä Deli blivit viktiga platser för dem. Kollektivtrafiken gör det enkelt att förflytta sig från ställe till ställe. Exempelvis är Helsingfors enligt dem en stad där man lätt kan spendera tid med att bara gå runt och ha roligt.

Utbytesåret har gett möjligheten att uppleva en snöig och kall vinter, något de inte är vana vid. I Kanada får de ett par centimeters tjockt snötäcke och i Mexiko är det varmt året runt.

Tillsammans i skolan

Paola och Finola träffades för första gången i Kauniaisten lukio. I skolan har de speciallov att skriva uppgifterna och proven på engelska. Paolas och Finolas favoritämnen är främmande språk, eftersom de istället för att studera själva språket kan fokusera på att lära sig finska.

– Skolsystemet i Finland är självständigare och smartare. Här i Finland får eleverna också ganska så fritt välja vilka kurser man vill avlägga. Dessutom är gratis skolmat alltid ett plus, kommenterar Paola och Finola den finska skolan.

Paola (t.v.) och Finola
träffades för första gången
i Kauniaisten lukio.
Nu är de goda vänner.

Det är en stor fördel och trygghet att ha en annan utbyteselev i sin skola. Utbytesåret skulle kännas tyngre och ensammare ifall de inte hade varandra, säger de.

Med varandra delar de upplevelser och tankar som kanske inte någon lokal förstår sig på, såsom kulturchockar eller hemlängtan. Utbytesåret går oerhört snabbt och hemfärden sker redan i juni. Innan de säger farväl ska de åka på kryssning till Tallinn och Stockholm. Tiden i Finland har utan tvekan varit oförglömlig och givande.

– I framtiden vill vi absolut komma tillbaka till Finland, säger utbyteseleverna utan tvekan.

Paola och Finola om…

… Finländare

Tillsammans har de märkt att finländarna är tysta och reserverade. En annan kulturchock de båda har stött på är att eleverna i Finland oftast tar sig på egen hand till skolan. Både i Mexiko och Kanada är det vanligt att få skjuts till och från skolan.

… Finska

Att lära sig finska är inte lätt Paola och Finola går på finskakurser som ordnas en gång i veckan i Grankulla. Finska är ett svårt språk och inlärningen går långsamt men säkert. Både Paola och Finola anser att de förstår det mesta, men att tala är inte lika lätt. Ordböjningarna och de stora skillnaderna mellan finskans skriftspråk och talspråk gör det ännu svårare att lära sig språket. Bland vänner och värdfamiljerna talar de ibland finska, men byter oftast sedan till engelska.

… Vädret

Under vintern i Finland är det enligt flickorna kallt och halt på marken, men dagarna är otroligt vackra. Paola har också besökt Lappland eftersom hennes utbytesorganisation ordnade en resa dit. Där fick hon skida. åka rensläde och träffade julgubben. För henne var resan en rolig och oförglömlig upplevelse.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *