| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Vaihto-oppilaat Atlantin toiselta puolelta ovat nyt Kauniaisissa

Lukion aloittaminen voi tuntua pelottavalta, erityisesti jos saapuu aivan toisenlaisesta maasta ja on kielitaidoton. Kanadalainen Finola Reed ja meksikolainen Paola Flores opiskelevat ensimmäistä vuotta Kauniaisten lukiossa.

Uuden koulun ohella he ovat saaneet tutustua suomalaiseen elämäntapaan.

– Useimmiten kohteeksi valitaan Ranskan tai Espanjan tyyppinen maa. Me sen sijaan halusimme kokeilla jotain aivan muuta, Paola ja Finola kertovat.

Ennen vaihtoa he tiesivät äärimmäisen vähän Suomesta. Hyvät koulut, kylmä ilmasto, ujot ihmiset ja sauna olivat ensimmäiset mielleyhtymät. 15-vuotiaat tytöt Finola ja Paola olivat sitä mieltä, että vaihtoon lähtö on itsestäänselvyys. Jos tarjoutuu mahdollisuus, ei ole mitään syytä olla lähtemättä. Tutustuminen uuteen kulttuuriin ja suhteiden solmiminen ympäri maailman onnistuu parhaiten vaihtovuonna. Tällä mielellä he tulivat Suomeen ja tämä johti siihen, että heistä on tullut ystäviä.

”Kauniainen on rauhallinen ja kaunis kaupunki”

Kauniainen ei eroa Finolan mielestä paljonkaan hänen kotikaupungistaan Victoriasta Kanadassa. Mutta Paolalle vuosi Kauniaisissa tuntuu hieman erilaiselta, sillä hän on kotoisin kolmen miljoonan asukkaan Monterreystä, joka on Meksikon kolmanneksi suurin kaupunki.

Paola (vas.) ja Finola tapasivat ensi kertaa Kauniaisten lukiossa. Nykyisin he ovat hyviä ystäviä.

Tyttöjen mukaan Kauniainen on pieni, rauhallinen ja kaunis kaupunki. Tärkeiksi paikoiksi ovat tulleet Gallträsk ja kahvila Lähellä Deli.

Julkinen liikenne tekee siirtymisen eri paikkojen välillä helpoksi. Esimerkiksi Helsinki on heidän mielestään kaupunki, jossa voi kuluttaa aikaa kulkemalla ympäriinsä ja pitämällä hauskaa.

Vaihtovuosi antaa mahdollisuuden kokea lumisen ja kylmän talven, joka on sellaista, johon he eivät ole tottuneet. Kanadassa sataa pari senttiä lunta ja Meksikossa on lämmintä läpi vuoden.

Yhdessä kouluun

Paola ja Finola tapasivat ensi kertaa Kauniaisten lukiossa. Heillä on koulussa erityislupa kirjoittaa tehtävät ja kokeet englanniksi. Paolan ja Finolan lempiaine on vieras kieli, koska itse kielen opiskelun sijasta he voivat keskittyä opiskelemaan suomea.

– Suomalainen koulu on itsenäisempi ja fiksumpi. Täällä Suomessa opiskelijat saavat valita vapaasti, mitä kursseja haluavat suorittaa. Lisäksi ilmainen kouluruoka on aina plussaa, Paola ja Finola kuvailevat suomalaista koulua.

On suuri etu ja myös turva, että koulussa on toinen vaihtooppilas. Vaihtovuosi olisi tuntunut raskaammalta ja yksinäisemmältä, jos heillä ei olisi ollut seuraa toisistaan, he sanovat.

Keskenään he voivat jakaa kokemuksia ja ajatuksia, joita kukaan paikallisista ei ehkä ymmärrä, kuten kulttuurishokit ja koti-ikävän.

Vaihtovuosi on mennyt erittäin nopeasti ja kotimatkalle lähtö on jo kesäkuussa. Ennen jäähyväisiä he lähtevät Tallinnan- ja Tukholman-risteilyille. Suomessa vietetty aika on epäilyksettä ollut unohtumaton ja antoisa.

– Tulevaisuudessa haluamme ehdottomasti palata Suomeen, sanovat vaihto-oppilaat epäröimättä.

 

Paola ja Finola ….

… Suomalaisista.

He ovat yhdessä huomanneet, että suomalaiset ovat hiljaisia ja varautuneita. Toiseen kulttuurishokkiin he törmäsivät, kun oppilaat matkasivat kouluun omin päin. Sekä Meksikossa että Kanadassa on tavallista saada kyyti kouluun ja takasin kotiin.

… Suomesta

Suomen oppiminen ei ollut helppoa. Paola ja Finola käyvät suomen-kursseilla, joita on kerran viikossa. Suomi on vaikea kieli, ja opiskelu etenee hitaasti mutta varmasti. Paola ja Finola kokevat, että ymmärtävät suuren osan, mutta puhuminen ei ole yhtä helppoa. Sanojen taivutus, ja kirjakielen ja puhekielen suuret erot tekevät kielen oppimisen entistä vaikeammaksi. Ystävien kanssa ja isäntäperheessä he puhuvat toisinaan suomea, mutta vaihtavat usein englantiin.

… Säästä

Suomessa on tyttöjen mielestä talvella kylmää ja liukasta, mutta päivät ovat uskomattoman kauniita. Paola vieraili Lapissa, koska hänen vaihto-oppilasjärjestönsä järjesti matkan sinne. Lapissa hän sai hiihtää, ajaa poron vetämässä reessä ja tavata joulupukin. Matka oli hänelle hauska ja unohtumaton kokemus.

 

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *