| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Andelslaget har fått en flygande start – 30-åriga Grani Närhjälp bjuder in till middag vid stadshuset

I mitten av augusti är det dags för Grani Närhjälps medelsinsamlingsjippo Vi äter tillsammans igen. Jippot introducerades i fjol. Grani Närhjälp säljer platser vid ett långbord utanför stadshuset.

– Vi försöker skapa ett evenemang med socialt sammanhang där alla Grankullabor kan vara med och samla medel för att stödja Grani Närhjälp så att frivilligverksamheten kan fortsätta, säger verksamhetsledaren Sanna Jensen.

De hundra platserna såldes snabbt i fjol. Deltagarna tar med sig den mat och dryck de vill ha. Det är ett utmärkt tillfälle att träffa vänner och äta gott den 15 augusti och samtidigt understöda 30-åriga Grani Närhjälp, som förmedlar, koordinerar och organiserar frivilligarbete i Grankulla. Stadens restauranger hade specialerbjudanden och -menyer för deltagarna i fjol.

Medelsinsamling är ett av Sanna Jensens huvudsakliga jobb på Grani Närhjälp vid sidan av koordineringen av frivilligarbetet. Föreningen har en kärntrupp på kring 20–35 frivilliga, men totalt 70 inbjudningar skickas till kamratstödsträffarna. Volontärerna får kamratstöd på luncher och de månatliga Five o’clock tea-mötena, där man pratar och utvecklar verksamheten. De frivilliga bjuds även på kurser, såsom första hjälp och rullstolskörkort.

– Det är oerhört viktigt att de som jobbar frivilligt också känner sig uppskattade, för jag och andra uppskattar dem verkligen mycket, säger Jensen.

Jensen har också sedan februari jobbat för mer frivilligarbete på Villa Breda med en arbetsgrupp som kallas Syltfabriken. I gruppen ingår även planeraren Tanja Kuronen-Norra, som grundade gruppen, och Villa Bredas verksamhetsledare Saila Helokallio. Gruppen koordinerar de frivilligas insatser på Villa Breda, på vårdhemmet eller servicecentrets öppna sida.

– Sylten är den härliga blandning där det är svårt att skilja på att ge och ta emot, säger Jensen med ett skratt.

För att få mer ungdomar med har Sanna Jensen kontaktat fyra IB-gymnasier, som har frivilligarbete på schemat. Grankullas finska gymnasium Kauniaisten lukio har också deltagit. Gymnasisterna kommer till Villa Breda i höst. Den vanliga frivilligverksamheten som återkommer nästan varje vecka på Villa Breda, såsom matkurser, bingo, Vardagsrummet och diskussionsklubben, fortsätter.

Andelslagets kundkrets växer

I höstas beslutade Grani Närhjälp att grunda ett andelslag, GraniHelp, för att underlätta för kunderna att köpa tjänster, som städning. Nu skickar andelslaget, som inte drivs i vinstsyfte, en räkning till kunden och ryktet om hur lätt det är har spridit sig.

Sanna Jensen (till vänster) och Elena Vainio gläder sig över att verksamheten på både Grani Närhjälp och GraniHelp är livlig och ökar speciellt i andelslaget.

– Det har tagits väl emot. Största delen av Grani Närhjälps kunder fortsatte efter omläggningen och även största delen av arbetarna har fortsatt så det blev inga förändringar för kunderna annat än att betalningen blev lättare, säger GraniHelps vd Elena Vainio.

Verksamheten har vuxit och GraniHelp har fått många nya kunder sedan introduktionen berättar Vainio. Andelslaget har just nu kring 40 personer i sin personalpool.

GraniHelp har inte hunnit annonsera särskilt mycket och informationen om hur lätt det är att köpa tjänster sprider sig från mun till mun. Vainio har varit på några tillställningar och berättat om andelslaget. Efter presentationerna har det kommit samtal efteråt att det här är bra, när det nu är så lätt, säger Vainio.

Det finns också en möjlighet att köpa tjänster momsfritt om man på grund av ålder eller nedsatt funktionsförmåga är i behov av utomstående hjälp. Mervärdesskatten utgör 24 procent av priset. Alla tjänster man köper av andelslaget, även de momsbefriade, är hushållsavdragsgilla.

 

Frivilligarbete i sociala medier

Skulle du vilja hålla på med frivilligarbete? Är du bra på Facebook-uppdateringar och sociala medier? Då har Grani Närhjälp ett uppdrag till dig, det behövs nämligen en person som uppdaterar föreningens Facebook-sidor. Gå in på sidorna och kolla om det vore något för dig: https://sv-se.facebook.com/GraniLahiapu/. Känns det lockande gå då in på http://www.vapaaehtoistyo.fi/kauniainen och anmäl ditt intresse.

Är du intresserad av annan frivilligverksamhet, till exempel gå ut med äldre, är det också bara att anmäla sig på samma sajt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *