| YLEINEN - ALLMÄN

Escape room-spel och AI i Grankulla

Intresserar artificiell intelligens (AI)? Om svaret är ja kan du besöka AI-långtradaren vid Grankulla stadshus måndagen den 17 juni.

AI-långtradaren lär ut en massa ny kunskap och besökte Grankulla första gången vid Kauniala redan 12 juni. Inne i långtradaren finns ett escape room-spel som räcker 20 minuter varefter man får besöka en virtuell verklighet med VR-glasögon. Utomhus får man bekanta sig med röststyrning och röstidentifiering samt ansiktsidentifiering.

Det tog tre månader att färdigställa långtradaren och den drivs i huvudsak av studerande från Omnia och Aalto-universitetet. Företaget MacWell Creative var också med om att konstruera uppgifterna.

Det här är AI

Med artificiell intelligens avser man allmänt en maskin eller program som försöker kopiera människans sinne. AI finns redan i stor utsträckning i människornas vardag. Till exempel Facebook, Google, Apple och Twitter använder sig av AI. Dagens AI har inte egen medvetenhet, vilja eller förståelse.

Pauli Isoaho, AI-utbildare på Omnia, åker med långtradaren och presenterar AI för intresserade. Projektet startade för mer ett år sedan när Omnia och Esbo stad funderade på hur man skulle kunna göra folk bekanta med AI.

– En målsättning är att tända gnistan hos folk att själv utforska AI. I slutet av besöket frågar vi vad folk fått ut av upplevelsen och svaret är i huvudsak en liten kontaktyta till AI, säger Isoaho.

Ai kommer i varje fall

Inget stoppar den artificiella intelligensens intåg och den kommer att bli större vad som än händer.

– När internet kom 1995 ansåg man att det var något som var och en måste börja lära sig, att det var något av en medborgarfärdighet. Artificiell intelligens är liknande, inte AI i sig utan vad man kan göra åt den, säger Isoaho.

Det viktigaste är att man fattar att AI inte är intelligens utan att människan beslutar vad man gör med den.

Om ämnet började intressera mer eller om du själv vill testa hur du klarar escape room-spelet är långtradaren i Grankulla vid stadshuset på måndag från klockan 10 på förmiddagen till fyra på eftermiddagen. Turnén fortsätter på olika orter i höst.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *