| YLEINEN - ALLMÄN

Tekoälyrekka vierailee Kauniaisissa

Kiinnostaako tekoäly? Jos kiinnostaa, voit vierailla tekoälyrekassa Kauniaisissa kaupungintalon pihalla maanantaina 17.6.

Paljon uutta opettava tekoälyrekka vieraili Kaunialan Sairaalalla ensimmäisen kerran jo 12.6. Rekan sisältä löytyi kaksikymmentä minuuttia kestävä pakohuonepeli, jonka jälkeen pääsi virtuaalitodellisuuteen vr-lasien avulla. Ulkona pystyi tutustua puheohjaukseen ja puheentunnistukseen sekä kasvojentunnistukseen.

Rekan valmistus kesti kolme kuukautta, ja siinä toimi pääasiassa opiskelijoita Omniasta ja Aalto-yliopistosta. Lisäksi mukana sen tehtävien laadinnassa oli MacWell Creative -yritys.

Tekoäly lyhyesti

Tekoälyllä tarkoitetaan yleisesti ihmisen tajunnan matkimista yrittävää konetta tai ohjelmaa, ja se on iso osa melkein jokaisen elämää. Esimerkiksi Facebook, Google, Apple ja Twitter käyttävät tekoälyä hyväkseen. Tämän hetken tekoälysovelluksista kaikki kuuluvat kapean tekoälyn kastiin. Sillä ei ole oman alansa ulkopuolella tahtoa, ymmärrystä tai tietoisuutta. Tällä hetkellä vielä olematon vahva tekoäly taas kykenisi itsenäiseen ajatteluun, kuten ihminen.

Haastattelin Omniassa työskentelevää ja tekoälyrekan kiertueella toimivaa Pauli Isoahoa, jolle tekoäly on aiheena erittäin tuttu. Idea projektiin lähti yli vuosi sitten, kun Omnia ja Espoon kaupunki miettivät miten tekoälyä saataisiin ihmisten luokse.

– Yksi tavoite on että ihmiset innostuisivat itse enemmän tutkimaan tekoälyä, kertoo Isoaho. Lopuksi ihmisiltä yleensä kysellään mitä jäi käteen ja pääasia on pieni tartuntapinta tekoälyyn.

Tekoäly tulee joka tapauksessa

Mikään ei pysäytä tekoälyä ja se tulee joka tapauksessa.

– Kun internet tuli vuonna -95 niin siitä nähtiin, että jokaisen pitää alkaa oppia, että se on niin kuin kansallistaito. Tekoälystä tulee vastaava eli ei mitenkään tekoäly itsessään vaan mitä sille voidaan tehdä, tiivistää Isoaho. Tärkeintä siinä on että ymmärtää ettei tekoäly ole mitään älyä vaan ihminen päättää mitä sillä tehdään.

Jos aihe alkoi kiinnostaa lisää, tai haluat päästä kokeilemaan miten itse selviäisit pakohuonepelissä. Rekka tulee Kauniaisten kaupungintalolle ensi maanantaina kymmeneltä, ja on siellä neljään. Kiertue jatkuu eri paikoissa myös syksyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *