| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Efter ett år på cykel: Matilda och Peyman Almar är i Senegal

Minns ni Matilda och Peyman Almar som presenterades i Kaunis Grani för ett år sedan? De siktar på att cykla jorden runt. De startade från Grankulla i augusti 2018. De var i Saint-Louis i Senegal när jag ställde några frågor till dem i mitten av juli.

Det bästa med att se världen på cykel?

Att träffa så många människor. Man lär sig mycket om sig själv, många gränser tänjs och man hittar nya sidor i sig själv. Man lär sig mycket om människor, kulturer, hur livet ser ut på olika håll i världen. Att leva sin dröm är ovärderligt!

Intressantaste människorna?

Tyskar, både i Tyskland och tyskar på resande fot. Vi har träffat tyskar med väldigt många olika livsstilar och filosofier, alla otroligt trevliga och öppensinnade.

Vad gör ni när ni inte cyklar?

Det är långt ifrån semester! Att packa ihop sakerna på morgonen, planera mat och vatten för dagen, hitta ett säkert ställe att sova på kvällen, laga mat, filma, ta bilder, lägga upp saker på våra sociala medier, svara på alla kommentarer och meddelanden, ta hand om vår utrustning, redigera våra videor och ta hand om vår hemsida tar upp all vår tid när vi inte sitter i sadeln. Men vi älskar det vi gör!

Jobbigaste med att vara på resande fot hela tiden?

Att inte träffa familj och vänner. Peyman saknar snö och snowboarding. Matilda saknar ibland att ha ett kök, men vi lånar kök ibland längs vägen. Peyman föredrar att laga mat utomhus, så det är oftast han som är kocken.

Har budgeten hållit?

Budgeten sprack redan i Tyskland där vi bytte ut en del av vår utrustning. Vi har också varit tvungna att stanna på en campingplats eller motsvarande i flera veckor, för att jobba med våra cyklar eller våra YouTube-videor och hemsida, eller vänta på postpaket. Senegal och antagligen resten av Västafrika är också dyrare för oss än Europa.

För ett år sedan i Grani. Foto: Jan Snellman

Har ni någonsin känt er otrygga under resans lopp?

Vi hamnade mitt i ett åskväder i Marocko. Vi cyklade på en platå där det knappt fanns några träd, så vi var ofta den högsta punkten. Vi fick cykla tillbaka några kilometer och knacka på hos en familj för att söka skydd. Det känns heller aldrig tryggt att tälta nära en stor stad.

Drabbas ni någonsin av tanken att ge upp och åka hem?

Några gånger när det varit riktigt jobbigt har tanken slagit oss, men har snabbt gått över. När man inser att den möjligheten alltid finns hjälper det en att fortsätta när det är svårt. Ju längre tiden går känns det också mera otänkbart att någonsin överge den här livsstilen!

Hur fortsätter resan?

Vi cyklar så långt söderut som vår ekonomi håller, förhoppningsvis ända till Sydafrika!

Faktaruta:

Cyklat hittills: cirka 8800km genom Finland, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Spanien, Marocko, Västsahara, Mauretanien och Senegal.

Bästa cykelvädret: Soliga dagar i bergen, 20-25°C med lite vind eller medvind.

Jobbigaste cykelvädret: Motvind. Blandat med sandstorm, sanden kan kännas som nålar mot huden.

Vackraste utsikten: Saharaöknen är unik. Både dynerna i sydöstra Marocko och södra Mauretanien och sten- och sandlandskapen i Västsahara.

Väsentlig lärdom under resan: Det allra viktigaste är att vara vänlig och hjälpsam. Le åt alla du möter.

Så kan du stödja Matilda och Peyman ekonomiskt: Köp vykort på parets hemsida med hälsning och bild på var de befinner sig just då (www.nomadstrails.com).

Matilda och Peyman på sociala medier:

www.instagram.com/nomadstrails

www.facebook.com/nomadstrails

www.youtube.com/nomadstrails

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *