| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Ministern diskuterade politik med stadsborna och snörde därefter på sig löparskorna

Social- och hälsovården, klimatet och skarvar hörde till frågor som diskuterades när minister Thomas Blomqvist (SFP) besökte biblioteket i Grankulla på onsdagen (28.8.). Efter diskussionen med stadsborna passade den ivriga motionären och flerfaldige Vasaloppsåkaren Blomqvist på att pröva motionstrapporna vid slalombacken i Grankulla.

Under sommaren reser statsminister Antti Rinnes regering runt i landet för att diskutera sitt regeringsprogram med finländarna. Diskussionsmötena ordnas på tiotals bibliotek runt om i Finland. Och på onsdagen stod alltså Grankulla i tur. Mötet lockade ett tjugotal intresserade, som aktivt ställde frågor.

Thomas Blomqvist, som är minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, berättade om regeringsprogrammet och fick svara på frågor kring aktuella teman. Och efteråt var ministern nöjd med besöket. Det här var hans fjärde runda. Mötet i Grankulla påminde enligt honom om de mötena på de andra orterna.

– Den respons vi fått är att folk uppskattat att vi är tillgängliga, säger han till Kaunis Grani.

En het politisk fråga är social- hälsovårdsreformen och en eventuell framtida särlösning för Nylands del och det här togs även upp diskussionen på biblioteket. Det viktigaste är enligt Blomqvist att befolkningen får service. Landskapet, vilket det sen vara må, och Grankulla måste i framtiden enligt honom tillsammans komma överens vilka servicepunkter som man håller kvar.

 

Thomas Blomqvist passade på att testa motionstrapporna vid slalombacken när han besökte staden på onsdagen. Till höger lokalpolitikern Johan Johansson. Båda två har siktet inställt på Vasaloppet.

– En av målsättningarna med hela övningen är att trygga tillgången till service relativt nära. Var just den rätta placeringen för ett HVC i Grankulla är tar jag inte ställning till, men det kan kanske tänkas vara där den är i dag, sade ministern till en nöjd publik.

Ibland blir diskussionen enligt honom hemsk teknisk, men det är inte det som det handlar om.

– Det handlar om att trygga servicen för kommuninvånarna och så likvärdigt som möjligt, sade Blomqvist.

Efter träffen på biblioteket valde ministern att stanna kvar i Grankulla för att testa löptrapporna vid slalombacken med lokalpolitikern Johan Johansson från Grankulla. 

– Fint att avsluta dagen med ett motionspass, även om det var tungt, kommenterade Blomqvist efter träningspasset.​

Fakta om biblioteksrundan

Syftet med biblioteksrundan är att redogöra för regeringens viktigaste mål och få respons på regeringsprogrammet.

”Regeringsprogrammet offentliggjordes i Helsingfors centrumbibliotek Ode: direkt till finländarna, bland folket och i bildningens hemvist. Nu vill vi fortsätta vår diskussion med folket under en biblioteksrunda. Biblioteksväsendet utgör en hörnsten i den finländska bildningen och erbjuder oss många gemensamma mötesplatser. Dessutom är bibliotek förknippade med en bra finländsk princip: det vi har till låns ska lämnas tillbaka i gott skick”, säger statsminister Rinne.

Det här var Thomas Blomqvists fjärde biblioteksbesök som minister.

Källa: Statsrådet

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *