| KAUPUNKI - STADEN

Gitarrspel på bussen när Mobilitetsveckan firas i Grankulla

Den europeiska trafikantveckan, det vill säga Mobilitetsveckan, är varje år i september. I år deltar Grankulla och ordnar olika evenemang under Mobilitetsveckan 16­-22.9. Det kanske speciellaste var gitarrspel på bussen tisdagen den 17.9.

 

– Jag tycker det här är ett häftigt sätt att kombinera kultur och främjandet av ett hållbart sätt att förflytta sig, säger projektingenjör Minna Raatikka (på bilden).

Tomas Törn.

Det var musikinstitutets elev Tomas Törn som från kl. 8 spelade gitarr i morgonrusningens bussar i Grankullaområdet. Meningen var att glädja bussresenärerna och med det lyckades han också.

– Det här kändes verkligen fint. Trevlig musik, säger Grankullabon Pirjo Pyymäki som åker buss nästan varje dag. Hon har inte stött på något liknande tidigare.

Tomas Törn tyckte det var roligt att spela för Graniborna på morgonen även om han först var lite skeptisk.

– Jag har uppträtt på gatan och även inför stor publik, men det var första gången jag gjorde det i en buss som kör. Ganska annorlunda, säger han och skrattar.

Fin musik kunde Pirjo Pyymäki från Grankulla konstatera i morgonbussen.

Grankulla ordnade även andra evenemang under Mobilitetsveckan.

Staden bjöd resenärerna på kaffe och bageriprodukter från Vaasan Leipomo på järnvägsstationen på tisdagsmorgonen. Samma dag hade stadsborna möjligheter att testa elcyklar och få tips och råd om cykling. Under hela veckan pågår dessutom en kampanj i sociala medier gällande busslinje 212 i Grankulla.

– Syftet med Mobilitetsveckan är att få folk att tänka på sina val när de förflyttar sig i vardagen och hur de påverkar miljön och samhället. Vi vill i Grankulla uppmuntra folk att förflytta sig på ett hållbart sätt mellan våra olika jippon, säger Minna Raatikka.

Tågresenärerna bjöds på kaffe och bageriprodukter från Vaasan Leipomo på järnvägsstationen på tisdagsmorgonen.

I Finland firade 28 kommuner och städer Mobilitetsveckan 2017. I hela Europa deltog 2 500 städer. I år deltog mer än 50 kommuner.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Se video: https://www.facebook.com/KauniainenGrani

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *