| KAUPUNKI - STADEN

Granhultselever tar plats på operascenen

Årskurs 4 i Granhultsskolan kommer den 29 oktober att uppträda i Almi-salen på Finlands Nationalopera, i produktionen Djurens planet.

Det handlar om den första svenskspråkiga skoloperan som beställts av operan och som nu framförs av skolelever runt om i landet. En av skolorna som nappat på idén är Granhult.

– Alla våra 60 elever i åk 4 kommer att vara på scen tillsammans med tre sångare från nationaloperan, berättar klassläraren Nina Jonasson-Grönlund.

Från och med i höst får elever från finlandssvenska skolor delta i projektet på olika håll i Finland. Produktionen får stöd av finlandssvenska fonder.

– Målet med operaprojektet är att öka elevernas självkänsla, stärka de sociala interaktionsfärdigheterna, göra eleverna bekanta med operan som konstform samt skapa en på alla sätt inspirerande och kraftfull upplevelse med hjälp av samarbete, skriver operan på sin hemsida.

Musiken till beställningsverket är skriven av Cecilia Damström och librettot av Monika Vikström-Jokela. Historien baserar sig på idéer av eleverna i musikklasserna 3-6 i Åshöjdens Grundskola i Helsingfors.

I huvudrollen figurerar Joy och hennes hund Jack. Publiken får följa med deras äventyr på Djurens planet.

– För tillfället övar vi ivrigt och vi har haft en heldagsworkshop i Granhultsskolan tillsammans med två regissörer och en pianist från nationaloperan, säger Nina Jonasson-Grönlund.

Skolans elever får se generalrepetitionen som framförs kl. 14 på föreställningsdagen. På kvällen kl. 18 framförs en publikföreställning, till vilken skolan själv säljer biljetter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *