| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kokonaisvaltaisia taide-elämyksiä

Kauniaisten musiikkijuhlat KMJ esittelee uusia avauksia ja rohkeaa taiteellista pohdintaa. 27.10. ja 3.11. kuullaan konserttikäytäntöjä uudistavia yhtyeitä sekä puhetta kosmologiasta ja kirjallisuudesta.

Elektronisen musiikin yhtyeen Tölöläbin (kuvassa) lavaksi sopivat raitiovaunut, hiekkasärkät, rock-luolat tai konserttisalit. Yhtyeen kumppanit ovat yhtä moninaisia kuin sen esityksetkin. Tänä vuonna he ovat esiintyneet niin Helsingin juhlaviikoilla Paula Vesalan kanssa kuin Tapiola Sinfoniettan rinnalla.

Tölöläbin jäsenet toimivat laajasti musiikkielämän eri puolilla solisteina, kapellimestareina, tuottajina ja säveltäjinä, mikä kuuluukin heidän improvisointiin nojaavassa yhteissoitossaan.

Monitaituri Taavi Oramo on ryhmän kantavia voimia. Tenori, kapellimestari ja klarinetisti Oramo on myös Tapiola Sinfoniettan residenssitaiteilija ja VocalEspoo-festivaalin taiteellinen johtaja.

Tölöläb on luonut konserttikokonaisuuden KMJ:n Uusi maailma -teemaan. Yhdessä videotaiteilija VJ Sellekhanksin ja kirjailija Juha Itkosen kanssa he lähtevät roadtripille yhdysvaltalaisen populaarikulttuurin maisemiin.

Konserttia täydentää keskustelutilaisuus, jossa he pohtivat suhdettaan yhdysvaltalaiseen kulttuuriin Itkosen matkakirjan Minun Amerikkani johdattelemana.

Teatraalista, humoristista ja virtuoosista

Monitaideryhmä CHANGEnsemble etsii läsnäoloa ja kyseenalaistaa taiteiden sisäisiä hierarkioita:

– Taiteen keskiössä tulisi olla syvä halu jakamiseen. Sen ei pidä olla liian jäykkää tai sovinnollista, yhtyeen perustaja, kapellimestari ja mezzosopraano Jutta Seppinen kuvailee.

Yhtyeeseen kuuluu lisäksi klarinetisti Lucy Abrams, lyömäsoittaja Ville Syrjäläinen sekä yksi maamme merkittävimmistä barokin ja aikamme laulumusiikin tulkeista, sopraano Tuuli Lindeberg.

KMJ:lle CHANGEnsemble on valinnut kreikkalaissäveltäjä Georges Aperghiksen teatraalista, humoristista ja virtuoosista musiikkia. Aperghista kiinnostaa ihmisäänen ekspressiivinen ja primitiivinen puoli, mikä on johtanut uraauurtavien sooloääniteosten syntyyn. Teoksia leimaavat myös esitystekniset haasteet:

– Olennainen osa Aperghiksen musiikin esittämistä on yleisön aistima esiintyjän kamppailu. Laittamalla itsensä likoon ja riisumalla itseisarvoisen perinteisen ”kaunolauluäänen” esittelemisen paljastuu jotain hyvin haurasta, inhimillistä ja koskettavaa, Tuuli Lindeberg maalaa.

CHANGEnsemblen debyyttikonsertin yhteydessä kuullaan kosmologi Syksy Räsäsen esitelmä tieteen uusista maailmoista.

27.10. klo 15.45 Minun Amerikkani, Juha Itkonen ja Tölöläb keskustelevat. Uusi Paviljonki, vapaa pääsy

27.10. klo 17 American Life, Tölöläb, VJ Sellekhanks ja Juha Itkonen. Uusi Paviljonki, liput alk. 25 / 10 €

3.11. klo 15.45 Kosmologi Syksy Räsänen: Tiede porttina uusiin maailmoihin. Uusi Paviljonki, vapaa pääsy

3.11. klo 17 Eteenpäin!, CHANGEnsemble. Uusi Paviljonki, liput alk. 25 / 10 €

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *