| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Omfattande konstupplevelser

Grankulla musikfest presenterar nya öppningar och modig konstnärlig diskussion. Den 27.10 och 3.11 hör vi konsertpraxisens reformatörer och debatt kring kosmologi och litteratur.

Ensemblen inom elektronisk musik, Tölöläb (på bilden), uppträder både i spårvagnar, på sanddyner, i rockgrottor och i konsertsalar. Gruppens samarbetspartners är en lika brokig skara som deras uppträdanden. I år har ensemblen uppträtt med så väl Paula Vesala under Helsingfors festspel som med Tapiola Sinfonietta.

Tölöläbs medlemmar genomsyrar musiklivet som solister, kapellmästare, producenter och kompositörer. Erfarenheten hörs i deras improvisatoriska samspel. Den mångkunnige Taavi Oramo är en av gruppens bärande krafter. Tenoren, kapellmästaren och klarinettisten Oramo är också residenskonstnär i Tapiola Sinfonietta och konstnärlig ledare för festivalen VocalEspoo.

Tölöläb har skapat en konserthelhet som resonerar med GMF:s tema Den nya världen. Tillsammans med videokonstnären VJ Sellekhanks och författaren Juha Itkonen gör de en roadtrip bland den amerikanska populärkulturen.

Konserten kompletteras med en diskussionstillställning, där gästerna reflekterar kring sitt förhållande till amerikansk kultur. Utgångspunkten för diskussionen är Itkonens resebok Mitt Amerika.

Teatraliskt, humoristiskt och virtuost

Den tvärkonstnärliga CHANGEnsemblen söker närvaro och ifrågasätter konstens inre hierarkier:

– En stor vilja att dela med sig borde vara konstens utgångspunkt. Den borde inte vara för stel eller kompromissfylld, säger gruppens grundare, kapellmästaren och mezzosopranen Jutta Seppinen.

De övriga medlemmarna i gruppen är klarinettisten Lucy Abrams, slagverkaren Ville Syrjäläinen samt en av vårt lands främsta tolkar av barockmusik och nutida musik, sopranen Tuuli Lindeberg. På GMF spelar CHANGEnsemblen den grekiska kompositören Georges Aperghis teatraliska, humoristiska och virtuosa musik.

Aperghis är intresserad av människoröstens expressiva och primitiva sida, vilket har lett till banbrytande solosångverk. Verken kännetecknas också av tekniska utmaningar:

– Centralt i uppföranden av Aperghis musik är att publiken känner hur artisten måste kämpa. Då man blottar sig själv och glömmer den egenvärdiga traditionella ”skönsångsrösten” växer någonting mycket skört, mänskligt och rörande fram, skildrar Tuuli Lindeberg.

I samband med CHANGEnsemblens debutkonsert får vi höra kosmologen Syksy Räsänens föredrag om vetenskapens nya världar.

27.10 kl. 15.45 Mitt Amerika, Juha Itkonen och Tölöläb diskuterar. Nya Paviljongen, fritt inträde

27.10 kl. 17.00 American Life, Tölöläb, VJ Sellekhanks och Juha Itkonen. Nya Paviljongen, biljetter fr.o.m. 25 / 10 €

3.11 kl. 15.45 Kosmologen Syksy Räsänen: Vetenskap – en port till en ny värld. Nya Paviljongen, fritt inträde

3.11 kl. 17.00 Framåt! CHANGEnsemble. Nya Paviljongen, biljetter fr.o.m. 25 / 10 €

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *