| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Möbeltapetserarna i kärnan av cirkulär ekonomi: Grankullaföretaget Mindyn Verhoomo fyller 10 år

Till exempel en soffa som rustas upp sparar i jämförelse med att tillverka en ny i genomsnitt 48 kg koldioxidekvivalent, vilket motsvarar ca 240 km körning med en typisk bil.

Det här uppger jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra, som samlat en lista på de intressantaste exemplen på företag inom cirkulär ekonomi. På listan finns bl.a. möbeltapetserarna.

Även Minna Laita, som driver Mindyn Verhoomo i Grankulla, har lagt märke till att cirkulär ekonomi är något kunderna tänker på.

– I synnerhet 30-åringar gör det, men å andra sidan är det här inte på något vis åldersbundet. Vintage, en viss sorts antikt och möbler från 50-70-talen är väldigt populära just nu och deras grundstruktur är sådan att det gynnar reparation och omklädning. Det är en fullständig motsats till dagens möbler som har en slit-och-släng-stämpel, säger Minna Laita.

Hennes företag fyller tio år i år. Hur började du i branschen?

– Jag fixade och renoverade redan på 80-talet möbler jag skaffade från loppmarknader. Hobbyn kom sedan i skymundan för jobb och familj men när vi köpte Villa Sola, byggd 1911, i Grankulla vaknade intresset igen. Inredandet av villan för 15 år sedan ledde till att jag först gick på snickeri- och tapetseringskurser, sedan studerade till snickare och till slut till tapetserare. Trots att tapetsering blev mitt huvudintresse och nu är mitt jobb, gör jag nästan alla träreparationer och ytbehandlingar själv, säger hon.

Hon har haft tillräckligt jobb de gångna åren och efterfrågan verkar öka.

Efterfrågan ökar och arbetskalendern är fullbokad i månader.

– De två första åren gäller det för varje ny företagare att hitta sin nisch på marknaden men min erfarenhet från handelsbranschen gav en god grund för egen marknadsföring och tapetseringsverkstaden fick en bra start. Nöjda kunder skötte sedan marknadsföringen via djungeltelegrafen. Efterfrågan ökar och arbetskalendern är fullbokad i månader, säger hon.

Idag talas det mycket om cirkulär ekonomi och återvinning. Minna säger att det här nästan utan undantag i något skede kommer på tal med kunderna om nyttan av att rusta upp gammalt kontra köpa nytt.

– Berättelser och känslor är ofta kopplade till gamla möbler. Kvaliteten är ofta högre och de håller bättre än dagens möbler. Möbelklädseln är ett måttbeställt arbete där man får precis det man beställer; helt unika, hållbara och högklassiga möbler. Det är inte heller ett dåligt skäl att understödja en lokal hantverkare, säger hon.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *