| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Verhoilijat kiertotalouden ytimessä: Kauniaislainen Mindyn Verhoomo täyttää nyt 10 vuotta

Esimerkiksi yksi uudelleenkäytettäväksi päätyvä sohva säästää uuden valmistamiseen verrattuna keskimäärin 48 hiilidioksidiekvivalenttikiloa, joka vastaa noin 240 kilometrin ajoa tyypillisellä autolla.

Näin sanoo Sitra, joka on koonnut listan kiertotalouden kiinnostavimmasta yritysesimerkeistä. Listalta löytyy mm verhoilijat. Myös Minna Laita, joka pyörittää Mindyn Verhoomoa Kauniaisissa on huomannut, että kiertotalous on yhä useammin asiakkaan mielessä kun asioidaan hänen luonaan.

– Kyllä, etenkin noin 30-vuotiaat, mutta toisaalta tämä ei ole mitenkään ikäsidonnaista. Vintage, tietynlainen antiikki ja etenkin 50–70 -luvun kalusteet ovat suuressa suosiossa tällä hetkellä, ja niiden hyvä perusrakenne suosii kunnostamista ja verhoilua, mikä on täysin vastakohta monille nykykalusteille, joissa on vahva kertakäyttökulttuurin leima, Minna Laita sanoo.

Hänen yrityksensä täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Miten päädyit alalle?

– Tuunailin ja kunnostin jo 80-luvulla huonekaluja, joita hankin kirpputoreilta. Harrastus jäi sivummalle työn ja perheen myötä, mutta heräsi henkiin kun ostimme Kauniaisista Villa Solan, vuonna 1911 rakennetun huvilan. Sen sisustamisen myötä 15 vuotta sitten aloin käydä ensin puutyö- ja verhoilukursseilla, sitten opiskelin puusepäksi ja sen jälkeen verhoilijaksi. Vaikka verhoilu vei mennessään ja se on päätyöni, teen edelleen lähes kaikki puukorjaukset ja pintakäsittelyt itse, hän kertoo.

Kysyntä on kasvavaa ja työkalenteri on nytkin jo kuukausia eteenpäin buukattu.

Hän on ollut hyvin työllistettynä näiden vuosien aikana ja kysyntä on hänen mielestään kasvavaa.

– Jokaisen yrittäjän pari ensimmäistä vuotta on aina oman paikan hakemista markkinoilla, mutta kokemukseni kaupalliselta alalta antoi pohjan hyvälle itse tehdylle markkinoinnille ja verhoomo lähti hyvin käyntiin. Tyytyväiset asiakkaat hoitivat loput viidakkorummuin. Kysyntä on kasvavaa ja työkalenteri on nytkin jo kuukausia eteenpäin buukattu, hän sanoo.

Tänä päivänä puhutaan paljon kierrätyksestä ja kiertotaloudesta ja Minnan mukaan lähes poikkeuksetta asiakkaiden kanssa tulee jossain vaiheessa puheeksi uuden ostaminen kontra vanhan kunnostaminen.

– Vanhoilla kalusteilla on usein tarina ja tunnearvo. Lisäksi laatu on usein kestävämpi ja parempi kuin nykykalusteissa. Verhoilu on mittatilaustyötä, jolloin saa itselleen juuri sitä, mitä haluaa; täysin uniikkeja, kestäviä ja laadukkaita kalusteita. Paikallisen käsityöläisen kannattaminenkaan ei ole huono syy, hän sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *