| KAUPUNKI - STADEN

Digital undervisning från Grankulla nu ut i världen

Hur ska man få barn att läsa mera? Det var Grankullas utmaning i världens största utbildningshackathon i Otnäs i början av oktober.

Händelsen gick samtidigt av stapeln i 21 länder världen över. Uppgiften var att lösa sextio utmaningar inom digital undervisning under ett dygn. Resultatet var 130 innovativa lösningar för framtidens utbildning.

–  1700 innovatörer försökte under 24 h lösa de sextio utmaningarna. Fem team jobbade med vår utmaning och ett ungerskt team vann tävlingen, berättar Heidi Backman (i mitten på bilden), bildningsdirektör i Grankulla.

Hur kommer det sig att Grankulla var med?

– Vi bestämde oss för ett par år sedan att vi måste lära oss mer om artificiell intelligens, eftersom AI kommer att förändra den värld som våra barn ska leva i. Vi fick finansiering och stöd av Utbildningsstyrelsens innovationscenter. Våra elever har utvecklat fantastiska idéer om hur man kan främja välmående med ny teknologi tillsammans med experter. Aaltouniversitetets erbjudande om att vi skulle delta med en utmaning i den av EU finansierade hackathonen kom lägligt. Just då behövde vi teknisk expertis för att gå vidare med elevernas idéer.

Vad betyder torsdagens besked om det ungerska teamet i praktiken, dvs. vad händer nu?

– Vi har redan diskuterat ett samarbete med det ungerska teamet för att vidareutveckla deras produkt Booklistics. Det är imponerande hur långt de hann utveckla sin produkt på de 24 h som hackathonen pågick. Att de är en av de tio finalisterna är fint, för det innebär att de kan få mer finansiering och synlighet. För våra elever är det en fantastisk  möjlighet att få följa med en så här innovativ process.

Hur kommer Grankulla att synas under processens gång?

– Grankulla nämndes på ett fint sätt när de tio finalisterna offentliggjordes i Bryssel den 24.10. Vi vill gärna vara i framkanten av utvecklingen. Det öppnar upp nya möjligheter för oss, för våra lärare och elever.

Grankullas deltagare i hackathonen sparrade teamen som jobbade med stadens utmaning. Med var Taru Koskinen (andra från höger), Marjo Kekki (längst till höger), Heidi Backman, några elever samt representanter för några samarbetspartners.

Här kan ni rösta på Granis ungerska team:

https://ideas.unite.un.org/digieduhackfinals/Page/Home

Rösta på Booklistics!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *