| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Inte ok att dumpa över löv till grannen

Vad ska man göra om grannen dumpar över löv till vår gård? Får hen göra det med hänvisning att de kommer från våra grenar?

De här frågorna fick Kaunis Grani av en läsare och vi utredde saken med stadens jurist och miljöenhet.

Här är svaren:

Träden växer och löven sprids med vinden utan att bry sig om rågränser. Var och en tar hand om de löv som är på egen mark och man får inte föra löv eller annat trädgårdsavfall till annans område (HRM:s avfallsföreskrifter). Alltså får man inte kasta löv över till grannen heller, även om grannens trädgrenar växer in över egen gård.

Ifall grannens trädgrenar orsakar skada så kan man enligt lagen om grannelagsförhållanden be grannen ta bort dylika grenar. Ifall grannen inte reagerar så får man själv ta bort överhängande grenar som orsakar skada eller men. Som men räknas inte det att löven faller på grannens gård, utan det ska vara fråga om annan konkret skada på egendom. På stadens hemsida finns info om vad man kan göra med trädgårdsavfall.

https://www.kauniainen.fi/asuminen_ja_ymparisto/ ymparisto/jatehuolto_ja_kierratys.

HSY om samma sak:

https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/ lajittelujakierratys/lajitteluohjeet/puutarhajaterisut/ Sivut/default.aspx.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *