| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Naapurin piha ei ole tarkoitettu lehtijätteelle

Mitä voi tehdä, jos naapuri käyttää pihaamme lehtien kaatopaikkana? Saako hän tehdä niin sen takia, että lehdet ovat peräisin meidän puidemme oksista?

Tällaisia kysymyksiä esitti eräs Kaunis Granin lukijoista. Me tutkimme asiaa kaupungin lakimiehen ja ympäristötoimen kanssa.

Tässä on vastaus:

Puut kasvavat ja lehdet leviävät tuulen mukana rajalinjoista välittämättä. Jokainen huolehtii oman alueensa lehdistä, eikä lehtiä tai muuta puutarhajätettä saa viedä toisen alueelle (HSY:n jätesäädökset). Siis: naapurin puolelle ei lehtiä saa kaataa, vaikka naapurin puunoksat kurottavat omalle alueelle.

Jos naapurin puitten oksat aiheuttavat vahinkoa, saa naapuruussuhteita koskevan lain mukaan pyytää naapuria poistamaan roikkuvat oksat. Jos naapuri ei tee mitään, saa itse ottaa pois roikkuvat oksat, jotka aiheuttavat vahinkoa tai haittaa. Haitaksi ei lasketa naapurin puolelta putoavia lehtiä, vaan jotain konkreettista omaisuusvahinkoa. Kaupungin kotisivuilta löytyy tietoa, mitä puutarhajätteelle voi tehdä.

https://www.kauniainen.fi/asuminen_ja_ymparisto/ ymparisto/jatehuolto_ja_kierratys

HSY:n sivuilta löytyy myös tietoa:

https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/lajittelujakierratys/ lajitteluohjeet/puutarhajaterisut/Sivut/default.aspx

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *