| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

”Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa kuntoilua”

Koko ajan saamme lukea lehdistä, että mitä vanhemmaksi tulemme sitä tärkeämpää kuntoilu ja liikunta on. Pyysimme Fysioksessa seniorien kanssa usein työskentelevää fysioterapeuttia Marie Sjölundia antamaan kolme vinkkiä.

Hänen mukaansa harjoittelun aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä, ja että se on hyvin tärkeää arkea ajatellen. Hänen vanhin asiakkaansa on 96-vuotias.

– Harjoittelu antaa mahdollisuuden jatkaa elämistä tavalliseen tapaan, vaikka keho vanhenee. Kuntoilemme, jotta jaksamme mennä maalle, kantaa vettä, hoitaa lapsenlapsia, tavata ystäviä ja niin edelleen. Toinen tärkeä tekijä liittyy vammojen ennalta ehkäisyyn. Jos on hyvä tasapaino ja jaloissa voimaa, on kaatuminen ja loukkaantuminen epätodennäköisempää. Luun murtuma voi olla hyvin vaivalloinen ja johtaa moniin ongelmiin, hän sanoo.

Harjoittelu voi hänen mukaansa usein myös lievittää kipua, koska kehon omat hyvänolon hormonit alkavat erittyä.

– Ja on myös hyvä tietää, että kankeat ja jäykät lihakset ovat usein heikkoja, joten ne tarvitsevat voimaa.

Tässä ovat Marien kolme tärkeintä neuvoa senioreille, jotka haluavat aloittaa harjoittelun.

1) Pyydä apua esimerkiksi fysioterapeutilta, jos et ole harjoitellut pitkään aikaan tai jos et ole aiemmin kokeillut kuntosalitreenausta. Joskus on hyvä aloittaa manuaalisella käsittelyllä, jos sinulla on kipuja tai jotain muita ongelmia tuki- ja liikuntaelimissä, jotta voit myöhemmin jatkaa harjoittelua.

2) Harjoittele tarpeeksi usein, yritä tehdä voimaharjoituksia vähintään kaksi kertaa viikossa.

3) Varmista, että ohjelmaan kuuluu harjoitteita, joiden avulla vahvistat jalkojen lihaksia ja parannat tasapainoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *