| KAUPUNKI - STADEN

Nuoret muuttavat sisään, valtuutetut ulos

Nuorisotalo muuttaa kaupungintalon valtuustosaliin joulukuussa. Asiasta päätti kaupunginhallitus maanantaina (28.10.). Nuorisolla on tarvetta päästä suurempaan tilaan kuin heille on nyt tarjolla kirjastossa. Valtuusto kokoontuu Villa Junghansissa, kunnes nuorisotalon remontti on valmis.

– Tärkeätä oli, että tilat sijaitsevat keskeisellä paikalla ja ovat riittävän suuret, jotta kaikki kiinnostuneet nuoret voivat vierailla siellä. Ja mielellään myös tarjoaisivat mahdollisuuden pienmuotoiseen kahvilatoimintaan. Valtuustosali täyttää ehdot. Näen kaupungin poliitikkojen päätöksen erittäin hienona myös symboliarvoltaan. He ovat valmiit siirtämään valtuuston kokoukset toiseen tilaan, jotta nuoret saavat tilaa. Päätös kertoo siitä, että kaupungintalo ei ole pelkästään virkamiehille ja poliitikoille, vaan myös asukkaille, sanoo kaupunginjohtaja Christoffer Masar.

Asiassa käytiin kaksi äänestystä. Ensin päätettiin siitä, palautetaanko asia nuorisovaliokunnalle uuteen käsittelyyn. Sen äänestyksen tulos johti jatkokäsittelyyn kaupunginhallituksessa, joka äänesti, muuttaako nuorisotila uuteen ostoskeskukseen vai kaupungintalon valtuustosaliin. Hallituksen äänestyksen tulos oli 4‑2 valtuustosalin puolesta.

Korkea käyttöaste

Kaupungin strategiassa linjataan, että kaupungin kiinteistöjen käyttöasteen tulisi olla korkea, joka tarkoittaa, että kun kaupunki etsii tiloja kaupungin toiminnalle, tiloja yritetään ensisijaisesti löytää kaupungin omista kiinteistöistä.

Christoffer Masar ja uusi nuorisotila taustalla.

– Valtuustosalin käyttöaste on etenkin iltaisin hyvin alhainen. Koska sopiva vaihtoehto nuorisotalolle oli mahdollista löytää kaupungin omasta kiinteistöstä ja kyseinen vaihtoehto myös nuorisovaltuuston mielestä oli mahdollinen, minä ja kaupunginhallituksen enemmistö olimme sitä mieltä, ettei ollut perusteltua tai kaupungin strategian mukaista vuokrata ulkopuoliselta tiloja noin 60 000 euron vuosikustannuksella. Sen sijaan kaupunginhallitus päätti ehdottaa vuoden 2020 talousarvioon 6 000 euron määrärahaa, jonka nuoriso-ohjaajat ja nuoret saavat käyttää salin sisustamiseen, jotta se olisi nuorille viihtyisämpi, Masar kertoo.

Verotulossa epävarmuutta

Kuten ylipäätään useissa kunnissa, suurin epävarmuustekijä on tällä erää myös Kauniaisissa verotulojen kertyminen.

– Verotulot ovat tänä vuonna jääneet kuntakentällä kauas ennusteista, emmekä vielä tarkasti tiedä, kuinka huonoiksi verotulot jäävät ja korjaantuuko tilanne ensi vuonna. Vuoden 2019 tulos on suurella todennäköisyydellä vahvasti alijäämäinen. Vuoden 2019 verotuloihin liittyvät epävarmuustekijät vaikeuttavat myös vuoden 2020 verotulojen ennustamista. Tämän takia sovellamme varovaisuusperiaatetta ja arvioimme verotulot noin kaksi miljoona euroa pienemmäksi kuin mitä Kuntaliitto on arvioinut meille vuodeksi 2020, Masar kertoo.

– Näistä epävarmuustekijöistä huolimatta minä ja kaupunginhallitus olemme lähteneet siitä, että pidämme veroprosentin samalla tasolla kuin vuonna 2019, emmekä tee mitään suuria säästöjä palveluihin.

– Valtuutetuille ehdotetaan itseasiassa lisäpanostuksia lapsille ja senioreille. Varhaiskasvatukseen ja Villa Bredaan on tulossa uusia vakansseja. Jos talousarvio pitää ja verotuotot kehittyvät vähintään supistuneen ennusteen mukaisesti, pitäisi vuoden 2020 tuloksen olla noin miljoona euroa ylijäämäinen. Mutta näin käy vain siinä tapauksessa, että budjetissa olevat suunnitellut tonttien myynnit ja maankäytön sopimusten korvaukset toteutuvat.

Yhteenvetona voidaan Masarin mukaan sanoa, että kuntalaisten näkökulmasta katsottuna vuoden 2020 talousarvio merkitsee, että veroprosentti pysyy nykyisellä tasolla, ja palveluiden taso säilyy nykyisellä tasolla tai jopa kohenee.

– Suhdanteet ja erityisesti verotuottojen kehitys tulevien vuosien aikana ratkaisevat, pystymmekö säilyttämään nykyisen palveluitten tason voimassa olevilla veroasteilla, hän sanoo.

Mitkä ovat tärkeimmät investoinnit?

– Tärkein yksittäinen investointi on nuorisotalon saneeraus, joka alkaa vuonna 2020 ja valmistuu suunnitelmien mukaan vuonna 2021. Kyse on suuresta yli seitsemän miljoonan euron investoinnista. Muita suuria investointeja vuonna 2020 ovat ruotsinkielisen koulukeskuksen kemian ja fysiikan opetustilojen nykyaikaistaminen (noin 1,2 miljoonaa euroa) sekä kaupungin katuvalaistuksen uusiminen energiatehokkaammalla LED-valaistuksella (650 000 euroa), Masar sanoo.

Valtuutetut käsittelevät talousarviota 11. marraskuuta.

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *