| - KULTUREN

Från glaciärer till Grani

Kapellmästaren Petri Sakaris höst är bråd. Han arbetar numera som frilansare, och en av hans nyaste utmaningar är att leda Grankulla orkester, som består av nästan 60 amatörer och före detta yrkesmusiker. Dem tänker han inte låta komma undan alltför lätt.

Ta det inte så hårt, i allmänhet spelar inte heller proffs genast det här stället rätt, tröstar dirigenten Petri Sakari orkestermedlemmarna under repetitionen i Villa Junghans och fortsätter att öva in de intrikata rytmerna i första satsen av Sibelius’ femte symfoni.

När orkestern sedan tar paus konstaterar Sakari att han vill hålla en hög målsättning: ett så gott och konstnärligt fullvärdigt slutresultat som möjligt inom ramen för en amatörorkesters förutsättningar.

– Man kan naturligtvis inte kräva samma saker av amatörer som av yrkesmusiker, men det är inte ett hinder för högtflygande ambitioner. Viktigast är att hålla kvar glädjen och njutningen i musicerandet.

För Sakari, som i decennier har arbetat utomlands, är uppdraget som dirigent för Grankulla orkester som att komma hem: i början av 1980-talet undervisade han som timlärare i violin vid Grankulla musikinstitut. Då grundade han också tillsammans med två kollegor en trio, som fick namnet Trio Kauniainen.

– Vi spelar fortfarande tillsammans med cellisten Jaakko Raulamo och pianisten Pirkko Hyttinen. Det är rätt länge sedan vi uppträdde offentligt tillsammans, men vi har för avsikt att börja förbereda en konsert, lovar Sakari.

Jaakko Raulamo anslöt sig nyligen till Grankulla orkester som stämledare för cellosektionen. Petri Sakari till höger.

Han gläder sig över att Jaakko nyligen anslöt sig till Grankulla orkester som stämledare för cellosektionen. Petri Sakari ledde Islands symfoniorkester ett helt årtionde, åren 1988-1998.

Han betecknar tiden som den yrkesmässigt mest givande och Island är fortfarande som ett andra hemland.

– Naturen och människorna. De gjorde åren på Island särskilt betydelsefulla. Och förstås glaciärerna. Dem blir man aldrig trött på.

Grankulla orkester konserterar under ledning av Petri Sakari i Nya Paviljongen sön 24.11.2019. På programmet musik av Nielsen, Tjajkovskij och Sibelius. Cellosolist är Senja Rummukainen.

ÖVERSÄTTNING: LEIF LUKANDER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *