| KULTTUURI -

Paluu jäätiköiltä Kauniaisiin

Kapellimestari Petri Sakarilla on käynnissä kiireinen syksy. Freelanceriksi heittäytyneen Sakarin yksi uusista haasteista on lähes 60 ammattilaisesta ja amatööristä koostuva Kauniaisten orkesteri, jota kapellimestari ei aio päästää ihan helpolla.

Älkää välittäkö, ei tää yleensä ammattilaisiltakaan mene heti oikein, kapellimestari Petri Sakari lohduttaa soittajia ja jatkaa Sibeliuksen viidennen sinfonian ensimmäisen osan hankalien rytmien harjoittamista Villa Junghansin salissa. Myöhemmin torstai-iltaisen harjoituksen tauolla Sakari toteaa, että hän haluaa pitää tavoitteet korkealla: mahdollisimman hyvä ja taiteellisesti korkeatasoinen lopputulos, amatööriorkesterin mahdollisuudet huomioiden.

– Amatööreiltä ei voi tietenkään vaatia samoja asioita kuin ammattilaisilta, mikä ei tietenkään ole este kunnianhimoisille tavoitteille. Kaikista tärkeintä on säilyttää soittamisen ilo ja nautinto.

Jaakko Raulamo aloitti juuri Kauniaisten orkesterin sellojenäänenjohtajana. Petri Sakari oikealla.

Vuosikymmenet maailmalla työskennelleelle Sakarille pesti Kauniaisten orkesterin kapellimestarina on kuin kotiinpaluu: 1980-luvun alussa hän opetti viulusoittoa tuntiopettajana Kauniaisten musiikkiopistossa. Hän myös perusti opettajakollegoidensa kanssa trion, joka sai nimekseen Trio Kauniainen.

– Soitamme sellisti Jaakko Raulamon ja pianisti Pirkko Hyttisen kanssa edelleen yhdessä. Viimeisestä julkisesta yhteisesiintymisestä on kyllä aikaa, mutta tarkoituksenamme on ryhtyä valmistelemaan konserttia, Sakari lupaa.

– Sekin ilahduttaa, että Jaakko aloitti juuri Kauniaisten orkesterin sellojen äänenjohtajana. Petri Sakari ehti johtaa Islannin sinfoniaorkesteria vuosikymmenen verran, vuosina 1988-98.

Hän pitää ajanjaksoa ammatillisesti antoisimpana, ja Islanti on edelleen kuin toinen kotimaa.

– Luonto ja ihmiset. Ne tekivät Islannin-vuosista erityisen merkityksellisiä. Ja tietysti jäätiköt. Niihin ei kyllästy ikinä.

Kauniaisten orkesteri konsertoi Petri Sakarin johdolla Kauniaisten Uudessa Paviljongissa 24.11. Ohjelmassa Nielsenin, Tsaikovskin ja Sibeliuksen musiikkia, sellosolistina Senja Rummukainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *