| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Fräscha idéer på SkogsHack

Grankullas finska gymnasium Kauniaisten lukio ordnade 29.10 en hackaton med temat hållbar skogsindustri. Under hackatonet fick gymnasisterna i team lösa utmaningar skogsindustrin givit.

 

 

Fyra stora skogsbolag, Stora Enso, Sappi Finland, Metsä group och UPM, gav utmaningar till 60 elever från gymnasier i hela Finland. I Grankulla ordnade Grani Works hackatonet tillsammans med Träförädlingsingenjörernas förening.

 – De här eleverna får säkert erfarenhet att uppträda, kontakter till företagsvärlden och information om skogsindustrin. Teamen med de tre bästa lösningarna får också pengar som pris, säger gymnasisten Hilda Stenvall, som var med och arrangerade evenemanget.

Dags för prisutdelning.

Direktören för Tiivispaperits affärsverksamhet Riikka Joukio (Metsä Group) och universitetet LUT:s forskardoktor Anne Quarshie startade SkogsHacket med uppmuntrande inledningsanföranden. Båda berättade om virkets växande betydelse i att besegra globala utmaningar.

 Etta kom ett team från Kauniaisten lukio. Teamets idé heter NOTEsNOW. Sappi Finlands utmaning till teamet gick ut på att få ungdomar att bli intresserade av pappersprodukter. Idén var ett trendigt, stiligt och billigt anteckningsblock där it och papper kombineras. Produkten kan jämföras med smartpapper, det du skriver på pappret lagras direkt på webben.

 Har ni redan nya planer, kommer det likadana evenemang?

 – Vi planerar en hackaton även nästa år men med ett annat tema. Vi får se om företagen är intresserade av samarbete, säger Hilda Stenvall.