| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kirsi Martin är Årets företagare

Blomsterhandlaren Kirsi Martin är Årets företagare i Grankulla. Hon tog emot priset vid en företagsgala på Fiskartorpet på lördagskvällen (23.11).

Kirsi Martin har som ägare till affären Ihana Kukkanen trivts jättebra i staden, där det enligt henne är en bra drive.

– Jag är verkligen glad och tacksam över den här hedersbetygelsen. Jag har under årens lopp jobbat mycket för att skapa en ljuvlig blomstervärld till glädje för Grankullaborna, säger hon.

Styrelsen för Grankulla företagare vill med utmärkelsen visa sin uppskattning till en företagare “som är ett obestridligt proffs i sin bransch”. Kirsi Martin utnämndes redan 2017 till Årets florist av Finlands blomsterhandlarförbund.

Kirsi Martin konstaterar att det i Grankulla finns en fin, uppmuntrande och lojal kundkrets som främjar den egna ”byns” företagare.

– Många kunder har varit med från starten, jag och en kvinna påminde oss precis om mitt första år som blomsterhandlare. Min mamma var ofta med och hjälpte i början och min hund Eddie var som valp med i affären. Kunden kom till och med ihåg mina båda döttrars födelse. Det är härligt att vara företagare här och vara en del av samhället, säger Kirsi Martin.

Ihana Kukkanen är hennes första företag. Dessförinnan var hon i tio år hos en arbetsgivare i samma bransch.

– Under den tiden växte jag med hens hjälp till företagare och fick stor frihet att göra inköp, göra upp arbetsscheman och göra krukinköp. Jag fick också resa med till Holland på blomsterinköp.

Företagandet finns även i familjen.

– Min pappa och några släktingar är företagare så kanske jag har det i blodet. Friheten att förverkliga min egen idé och skapa något nytt, säger hon.

Styrelsen för Grankulla företagare vill särskilt tacka Kirsi Martin för att Ihana Kukkanen stannat i Grankulla trots att åratal av byggande i centrum fått en del av kunderna att försvinna.

Du har också blomsteraffärer i Esbo i Storåkern, i Otnäs och i det nya köpcentret Ainoa i Hagalund. Hur många personer sysselsätter du?

– Just nu mig själv, min man och ytterligare 14 personer. En del är deltidsanställda, skolelever, vissa är mammalediga, en är inhyrd arbetskraft. Utan proffsig och ljuvlig personal skulle jag inte vara här, tack alla för er arbetsinsats! Vi har under årets lopp flera prao-elever och jag tror att genom att anställa ungdomar även för korta perioder investerar vi i framtiden. Jag har själv lärt mig mycket genom att i min ungdom jobba och jobba mycket.

Planerar du att utvidga ytterligare?

Just nu jobbar jag i mina affärer och gör samtidigt jobb i bakgrunden: arbetsscheman, sociala medier, roadie, d.v.s. jag vare sig kan eller vill utvidga. Min äldre dotter börjar skolan om två år och då har jag lovat mig själv att vara hemma mycket mer. Mammaledigheterna var på amerikanskt vis obefintliga men nu när vi är på lugnare vatten vill jag också fokusera mer på att stödja mina döttrars uppväxt.

I fortsättningen finns Ihana Kukkanen bara i Grani och som webbutik. De övriga affärerna lyder under varumärket Little Bouquet Factory, som redan från början planerades bli en liten kedja

Jag vill att de har annat namn eftersom Grani är så särpräglad och den stämningen inte kan kopieras. Affären Ihana Kukkanen är också mycket personligare för mig, säger Kirsi Martin.

Läs styrelsens motiveringar i sin helhet:

GRANKULLAS ÅRETS FÖRETAGARE 2019

KIRSI MARTIN – IHANA KUKKANEN / LITTLE BOUQUET FACTORY – GRANKULLA OCH ESBO

Styrelsen för Grankulla företagare vill med utmärkelsen Årets företagare visa sin uppskattning till en företagare som är ett obestridligt proffs i sin bransch. Kirsi Martin utnämndes redan 2017 till Årets florist. Finlands blomsterhandlarförbund utnämner Årets florist, det är alltså en hedersbetygelse av de egna kollegorna. Kirsi Martins företag har även vunnit ett otal publikomröstningar, den senaste gav henne segern i blomsterutsmyckning av Esplanadens lyktstolpar 2019.

Företagaren Kirsi Martin har fyra affärer. Varenda en har sin egen särprägel, som en konstfullt bunden blombukett. Det var i huvudaffären Ihana Kukkanen som Kirsi Martins företagarbana började i november 2011. Affären är mer än en traditionell blomsterhandel. Affären är full av ljuvliga och förtrollande blommor och grönväxter. På kunden väntar också ett omsorgsfullt övervägt utbud av inredningsgrejer och prylar för den som vill skämma bort sig: krukor, allt som har med växter och blommor att göra, stearinljus, handtvålar och -krämer. Man får röra vid och känna på allt.

Little Bouquet Factory-affärerna fokuserar på snittblommor och buketter. De finns i Otnäs och Hagalund. Ihana Kukkanen i Storåkern blir snart en tredje Little Bouquet Factory.

Kirsi Martins insats som arbetsgivare är betydlig. Hon sysselsätter inte bara sig själv och sin man utan även mer än tio personer av vilka fem jobbar i Grankulla. Affärerna är öppna varje dag utom midsommarhelgen. Ihana Kukkanen finns också på webben.

Kirsi Martin är aktiv i Grankullas företagarsamfund. Hon var styrelsemedlem i Grankulla företagare 2013­2014. Styrelsemedlem i köpcentret Granis företagarförening och marknadsföringsansvarig. Hon har varit medlem i Företagarna i Finland sedan hon själv blev företagare 2011.

Styrelsen uppskattar mycket i Kirsi Martins företagande. Hon vågar följa sitt kall att skapa en karriär i blomsterbranschen. Hon vågar skapa nytt och förnya sig, vågar vara arbetsgivare för mer än tio personer. Hon har mod att vid sidan av att grunda nya affärer också bilda familj och vara mamma till två flickor, som ännu inte börjat skolan.

Styrelsen vill särskilt tacka Kirsi Martin för att Ihana Kukkanen stannat i Grankulla trots att åratal av byggande i centrum fått en del av kunderna att försvinna. Vi tror på att Kirsi Martins mångsidiga servicekoncept med kunden i centrum även kommer att blomstra i framtiden.

Vad skulle festen eller den eleganta vardagen vara utan blommor – härliga blommor!

Kia Katarina Järvinen, ordförande

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *