| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat: Sote-uudistuksen rahoitus ei voi perustua edellisen vaalikauden ratkaisuihin

Uudenmaan erillisratkaisun rinnalla myös koko sote-uudistusta ja erityisesti sen rahoitusratkaisua tulee valmistella hyvässä yhteistyössä niin kaupunkien kuin koko kuntakentän kanssa, pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat kirjoittavat yhteisessä kannanotossa.

Uudenmaan kunnat ja kaupungit ovat syksyn aikana valmistelleet sote-erillisratkaisua yhteistyössä valtioneuvoston kanssa. Tavoitteena on, että erillisratkaisua koskeva selvitys valmistuu vuoden 2019 loppuun mennessä.

Voimakkaasti kasvavien kaupunkiseutujen näkökulmasta oleellista ei ole vain sote-palveluiden järjestämisvastuu sekä niiden tiivis yhteys kaupunkien muihin palveluihin, vaan ratkaisevaa on myös se, miten ja millä mallilla palvelut tulevaisuudessa rahoitetaan. Uudenmaan erillisratkaisun rinnalla myös koko sote-uudistusta ja erityisesti sen rahoitusratkaisua tulee kaupunginjohtajien mielestä valmistella hyvässä yhteistyössä niin kaupunkien kuin koko kuntakentän kanssa.

Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat painottavat, että rahoitusmallin valmistelussa vanhat valuviat tulee korjata heti ja rahoitusmallien vaikutuksia tulee analysoida huolellisesti myös kasvavien alueiden näkökulmasta.

– Edellisen vaalikauden sote-rahoitusmallin suurimmat epäkohdat liittyivät kasvavien kaupunkien ja kuntien väestönkasvun vaatimien investointien toteuttamismahdollisuuksien radikaaliin heikentämiseen, millä olisi ollut laajakantoisia haitallisia vaikutuksia kestävään kaupungistumiskehitykseen sekä koko maan suotuisan talouskehityksen turvaamiseen. Investoinnit olisi mallissa pitänyt rahoittaa kolmanneksen pienemmillä tuloilla.

Kuntien tulojen keruu ja siirto valtiolle maakuntien rahoitusta varten on kaupunginjohtajien mielestä mahdollista toteuttaa usealla eri tavalla.

– Vaihtoehtoisia malleja sekä niiden vaikutuksia tulisi analysoida perusteellisesti tiiviissä yhteistyössä kuntakentän kanssa. Sote-rahoitusmallin valinnan tulee perustua tutkittuun tietoon ja yhteisesti jaettuihin vaikutusarvioihin. Vain näin on mahdollista turvata kuntien yhdenvertainen kohtelu sekä löytää taloudellisesti kestävä ratkaisu koko julkisen talouden kokonaisuutta tarkastellen.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet pormestari Jan Vapaavuori, Helsinki,                                                    kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Espoo, kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, Vantaa ja kaupunginjohtaja Christoffer Masar, Kauniainen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *