| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Samlingspartiet i Grankulla 50 år

Samlingspartiet i Grankulla fyller 50 i år. Jubileet firas den 4.12 med bl.a. partiordföranden Petteri Orpo och riksdagsgruppens ordförande Kai Mykkänen på plats.

Föreningen grundades den 29.1.1969. Ordförande idag är stadsfullmäktiges ordförande Tapani Ala-Reinikka. Han var med och grundade föreningen för 50 år sedan. Han kom till Grankulla hösten 1968 för att jobba som gymnastiklärare i Kauniaisten suomalainen yhteiskoulu och han märkte snabbt att Samlingspartiet inte hade en lokalförening i Grankulla.

– Därför slog jag mig i lag med de aktiva personer som redan börjat jobba för att grunda en lokalförening. Det var en lite kärntrupp som höll möten och vi fick hjälp av Jouni Mykkänen som då jobbade som Samlingspartiets kommunikationschef. Vi hade vårt konstituerande möte i ett café i centrum. Cirka 35 personer var närvarande och Jouni Mykkänen, Kai Mykkänens pappa, höll ett inspirerande öppningstal, berättar Ala-Reinikka.

Just nu har föreningen 70 medlemmar.

– Jag önskar att antalet skulle stiga eftersom medlemsantalet avgör hur många representanter med rösträtt vi får skicka till Samlingspartiets tillställningar. Tack vare vår driftiga verksamhet blev Grankulla i vårens riksdagsval den mest samlingspartistiska kommunen med 32 procent av rösterna.

Han ser ljust på föreningens framtid.

– I riksdagsvalet hade vi en av de yngsta kandidaterna. Vi strävar efter att fortsätta på samma sätt, det vill säga framtiden ser ljus ut. Jag var med när Samlingspartiets ungdomar grundade en ungdomsförening i Grankulla men verksamheten började inte fungera på önskat vis. Ungdomarna är välkomna att ansluta sig till vår förening. Det är lätt att göra det på webben.

Du har varit med länge. Vad är det som fascinerar i politiken?

– Jag har varit medlem av Samlingspartiet sedan 1956. Min mamma var politiskt upplyst och tog med mig till grannen för att titta på filmband och på den vägen är det. Man kan väl säga att det sitter i generna. Jag vill påverka samhällsutvecklingen. Vår stad måste vara med i utvecklingen och med rätt och positiv inställning fortsätta självständigt som världens lyckligaste stad där det är tryggt och trevligt att bo. Barnens och ungdomarnas välmående står särskilt nära mitt hjärta. Det har jag kunnat förverkliga i mitt yrke som rektor för högstadiet och gymnasiet. Vår stad stimulerar personer i alla åldrar och vi måste ha omsorg om hela befolkningen. Vi har många aktiva föreningar och klubbar i den s.k. tredje sektorn. Vi bör stödja även deras verksamhet och erbjuda en god verksamhetsmiljö.

13 ledamöter i fullmäktige

Denna fullmäktigeperiod (2017­2021) har Samlingspartiet i Grankulla 13 ledamöter i stadens fullmäktige med totalt 35 platser.

Förutom Tapani Ala-Reinikka var bl.a. Matti Nukari, Eeva Renvall, Oiva Pietarinen, Pekka Haro och Timo Lankiala med och grundade föreningen.

Ordförande under årens lopp: 

Oiva Pietarinen, Matti Nukari, Martti Vehmola, Jukka Erävuori, Ilkka Raivio, Leena Harsunen, Maija Manninen, Marianne Saari, Martti Jaakkola, Erkki Kannisto, Ronnie Svartström, Timo Lindborg, Tapani Kahri, Tiina Rintamäki-Ovaska, Martti Syväniemi, Juha Björnman och idag Tapani Ala-Reinikka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *