| YLEINEN - ALLMÄN

Fullt fräs i skolorna även på fredagskvällarna

Sporta kl. 20–22 en fredagskväll? Javisst, säger de ungdomar från huvudstadsregionen som samlas i gympasalarna i Kasabergsskolan och Hagelstamska skolan på fredagarna. Hela gänget spelar exempelvis basket eller fotboll.

Två dylika sporttimmar hålls på fredagarna, först en timme i Kasabergsskolan på eftermiddagen och följande senare på kvällen i Hagelstam. Redan när man anländer till gympatimmen märker att stämningen är varm och glad.

– Fredagens första timme från fyra till fem är lite utmanande eftersom gänget då går hem från skolan och äter middag. Då är det lite färre här, säger ungdomsledaren Kermit Haapalainen.

Kermit Haapalainen (vas) ja Jan Mäkiö.

Den senare två timmar långa gympaturen lockar många ungdomar, vanligen mer än 20 och som mest mer än 40. Idén kom till när ungdomsverksamheten måste flytta från Ungdomsgården till biblioteket.

– Eftersom biblioteket stänger klockan fem på fredagar beslutade vi att hitta på något annat att göra på kvällen, säger specialungdomsarbetare Jan Mäkiö.

Det bästa med gympatimmarna för unga är att lära känna ungdomar och en bra stämning. Ledarna tycker det är fint att det går att ordna fria gympatimmar.

Jan Mäkiö betonar hur viktiga de är:

– Det är alldeles strålande om man får ett trettiotal ungdomar att spela fotis en fredagskväll från åtta till tio. Istället för att göra annat har ungdomarna roligt tillsammans medan de idrottar, säger han.

Pascal Ndayishimiy (vas.) ja Kabunda Boel Bukasa.

Det bästa med gympatimmarna är enligt Pascal Ndayishimiy att man lär känna nya människor och han har också träffat ungdomar från olika städer. Pascal berättar att han också haft roligt på timmarna.

Kabunda Boel Bukasa har gillat att spela fotis och önskar en gympatimme till. Han tycker det bästa med gympatimmarna är trevliga människor och att alla har roligt.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *