| - KULTUREN

Ungdomar deltar i symfoniorkesterprojekt

Den landsomfattande symfoniorkestern Pictures är ett projekt som sysselsatt ungdomar i Grankulla i några månader. I orkestern deltar även unga från bl.a. Österbotten. Orkestern uppträder i Grankulla i januari.

 

I konserten framför orkestern diktverket Tavlor på en utställning, som Modest Musorgskij tonsatt. Det är ett mycket krävande men älskat verk, berättar rektorn för Grankulla musikinstitut Satu Roberg. Utöver detta framförs nya musikstycken som utgår från konstverk. 

Med är läroanstalter från Helsingfors, Vasa, Karleby och Jakobstad. Från Grankulla deltar även Grankulla konstskola.

Elever från Grankulla konstskola skapar konstverk till musiken. Den första gemensamma övningshelgen var i Karleby i november. Där träffade eleverna varandra för första gången under ledning av dirigenten Hannu Norjanen, säger Roberg.

 I Grankulla är konserten den 27 januari, på dagen för skolelever och på kvällen kl. 18 för allmänheten. Eleverna och musikerna från Österbotten och Helsingfors anländer till Grankulla redan på lördag och de övar tillsammans hela helgen. Totalt är musikerna ca 90 till antalet. Konserterna ordnas i samarbete med Grankulla stad.

De övriga konserterna är i Karleby och Vasa i februari och i samband med Skolmusik i Jakobstad maj.

Orkesterns konsertmästare är Katri Kallio från Grankulla.

Katri Kallio är orkesterns konsertmästare.

– Konsertmästarens uppgift är alltid krävande men speciellt nu när det handlar om en symfoniorkester och arbetssättet är sådant att man träffas mer sällan, säger Roberg.

Eleverna är enligt Roberg ivriga över chansen att få spela i en symfoniorkester och uppföra fin musik. De är också nyfikna på konstskolans konstverk.

– Vi i Grankulla är vana vid samarbete mellan konstskolan och musikinstitutet. Vi har tidigare haft samkonserter mellan bild och musik men aldrig i ett så här stort format och landsomfattande. Det är verkligen fint att stadens läroanstalter som ger grundundervisning i konst får vara med i det här landsomfattande projektet, säger Roberg.

 

Cecilia McMullen är stadens kontaktperson i projektet.

Satu Roberg svarar för undervisning och orkesterarrangemangen.

Hilkka Norjanen övar med eleverna.

Dirigent för den riksomfattande orkestern är Hannu Norjanen.

Orkesterns konsertmästare är Katri Kallio.

Handledare för konstskolans elevverk är Ann-Christine Träskelin och Ulla Hairo-Lax (rektor Hannamaija Heiska).

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *