| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Salon Shape har klippt i 20 år

I 20 år har Martina Michelsson och Johanna Kanerva klippt barn och vuxna i sin salong Salon Shape i simhallen i Grankulla.

Jubileet firades i början av januari och Kaunis Grani passade på att fråga dem om hur det är att vara företagare i dag. Företagarna har inte behövt marknadsföra sig speciellt mycket under de gångna åren. Läget vid simhallen är enligt dem perfekt och många av kunderna är elever som kommer från olika skolor i närheten. Så har det varit från generation till generation.

– I och med att vi båda också talar svenska så har det varit lättare för många barn att komma hit, säger Johanna (t.h. på bilden).

De har även många simmande stamkunder.

– Här rör sig folk hela tiden, säger hon.

Är frisörsbranschen en tuff bransch idag?

– Ja, det finns ju många konkurrenter i byn och det kommer flera hela tiden. Men, det underlättar naturligtvis att vi är helt för oss själva här uppe och inte nere i centrum. Men alla har förstås litet olika koncept så det är helt ok, säger Martina.

– Men det är säkert svårt att komma in som ny företagare. Det skulle jag inte våga säger Martina och får medhåll av Johanna.

Hur är det att vara företagare idag?

– Jag förstår nog att alla inte vågar starta ett företag. Beskattningen är hård i synnerhet i vår bransch och skönhetsbranschen. Momsen ligger nu på 24 procent. Det är direkt bort från vår inkomst, säger Martina.

Under deras tid har mervärdesskatten sänkts och sedan höjts radikalt igen. År 2007 sänktes momsen från 22 procent till 8 procent, men höjdes igen efter ett försök på några år eftersom konsumentpriserna inte sänktes i tillräcklig grad.

Så såg det ut för 20 år sedan.

– Här har vi tack och lov en skälig hyra, säger Johanna.

Vad kunde då staten göra för företagarna?

– Sänkt skatt är absolut det största önskemålet, säger de båda.

De har ett hyresavtal i simhallen som gäller tillsvidare och har absolut inga planer på att göra något annat.

– Vi är kvar så länge simhallen är kvar, skrattar de

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *