| KAUPUNKI - STADEN

Svängigt värre på Villa Bredas seniordisko

Det är nyårsafton och klockan närmar sig 13. Villa Bredas festsal börjar bli full av seniorer. Omsorgsenhetens socialchef Sini Helenius välkomnar diskogästerna och ger till dem som vill ett självlysande armband. Hon informerar om förfriskningarna, Vichy och Pommac.

Sini är en av dem som grejat seniordiskot Mummodisko till Villa Breda. Hon berättar att musik är en väsentlig del av Villa Bredas omsorgsarbete.

– Nu tänkte vi pröva på något nytt och annorlunda, säger Sini.

Männen bakom konceptet Mummodisko är Mikko Haapalainen och Joni Tammisalo. Under studierna i vård och omsorg om äldre ville kompisarna lite rucka på de traditionella föreställningarna om äldres musiksmak. De ville samtidigt ta in nya element i rehabiliterande äldreomsorg.

– Det är lätt hänt att äldre sätts in i samma box vad gäller musiksmaken, säger Mikko och Joni. Vi bad skådespelaren och mångsysslaren Tuija Piepponen komma med som programledare på de största evenemangen, såsom här idag. Vi har nu på tre år haft långt över hundra diskoevenemang med den här trion och det verkar finnas efterfrågan.

Låt partyt börja!
Bandet Village Peoples klassiska låt Y.M.C.A. utgör startskottet för festen. Därefter kommer Stayin’ Alive, och då börjar dansgolvet fyllas av dansare, en del i rullstol, flera utan. Därpå följer Waterloo, Twist & Shout, Pretty Woman, Hurriganes, Badding och Jussi Raittinen.

På golvet svänger även äkta paret André och Raisa runt. André bor på Villa Breda och Raisa hälsar på sin man två gånger dagligen. Raisa berättar att André framför allt gillar jazz men att han njuter av all slags musik. Så verkar det också eftersom paret dansar loss till diskolåtarna.

Marja-Liisa visar sig vara en riktig diskodrottning, såsom Piepponen kallar henne. Marja-Liisa rockar och twistar hängivet och leende till varje låt. Hon har varit rullstolsburen största delen av sitt liv och berättar att hon alltid gillat att dansa och att musik fortfarande är allt för henne. Hon dansade i tiderna tango och vals, även i rullstol. Numera rockar hon loss med jämna mellanrum när det spelas någon bra låt på radion.

– Det är dags för den sista tryckaren, meddelar Mikko och tillägger att ”tryckare” i det här fallet går i diskoanda.

Hurriganes-låt Get on börjar ljuda. Så småningom lämnar de kring 60 gästerna Villa Bredas nyårsdisko. Tittar man noga har inte en enda av gästerna en endaste rynka på sin panna. Kanske talesättet ”ålder är bara en siffra” stämmer trots allt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *