| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Sydeuropeisk vinkällare ”gömd” på Kavallbacken

Gillar du vin? Det som du kanske inte visste att det ett stenkast från gränsen till Grankulla finns en vinkällare, som ger en känslan av att man plötsligt befinner sig på en vingård i Toscana eller någon annanstans i Sydeuropa.

På utsidan ser Cisa Drinks Oy:s kontor som vilken industribyggnad som helst. Inne gömmer sig dock en vinkällare på cirka 270 kvadratmeter och som rymmer upp till 100 gäster – 50 om man sitter till bords.

– Här ordnas vintastingar, företagsdagar och lillajulsfester, senast en med lönnkrog som tema, berättar Catharina Rosenbröijer-Hackzell som sköter om uthyrningen av vinkällaren.

I sommar planerar ett par ett bröllop med just Toscana som tema i salen. Huvudsakligen utnyttjas vinkällaren för tastingar som företaget ordnar via sin sajt Rosa vinklubb, som har 180 000 medlemmar och är störst i Finland. Via sajten informerar företaget bl.a med hjälp av köksmästare om vilka viner som passar till olika rätter.

Stor vinimportör

Cisa Drinks Oy hör till de största vinimportörerna i Finland. På kontoret intill Åbovägen jobbar elva personer. Trenden de senaste åren har varit att vinkonsumtionen överlag minskat, men att konsumenterna väljer kvalitet istället för kvantitet. För företaget visar kurvorna uppåt.

– Vi importerade 5,5 miljoner liter vin förra året och importen växer hela tiden, säger Ville Luukkanen, partner och key account manager.

Det är klart att Helsingfors centrum vore logistiskt lättare för en vinkällare, men å andra sidan kommer den här wow-effekten som inte finns annanstans när man kommer in hit, konstaterar Ville Luukkanen och Catharina Rosenbröijer-Hackzell. Busstransporter ordnas från bl.a. Kiasma till vinkällaren på tastingkvällarna.

Han och hans kollegor besöker aktivt vinmässor och producenter.

– Det ger alltid mera att besöka vingårdarna, du ser verkligen vad som händer där och hittar nya produkter. Och producenterna besöker också aktivt oss, vilket är viktigt för marknaderna varierar i olika länder. Till exempel i Sverige säljs väldigt mycket franska viner, medan försäljningen här är mindre, säger han.

Portugal starkt på gång

Företaget importerar cirka 300 olika viner. Ett vinland som blivit allt populärare på sistone är Portugal, enligt Luukkanen. Cisa Drinks Oy importerar det portugisiska vinet, 2u Duas Uvas, som ligger som nr. 1 på Alkos lista över de mest sålda rödvinerna i Finland år 2019. Listan publicerades den 13.1.2020.

Ville Luukkanen är nöjd med det försäljningsmonopol vi har idag.

– Det nuvarande monopolet är bra, tycker vi. Utbudet på Alko är mycket bra och omfattande och kundservicen är verkligt bra, säger Luukkanen.

Vilket är ert favoritvinland?

– Jag väljer Italien, säger han.

– Svårt att välja, eftersom det kommer lysande viner från alla länder. Jag gillar tyska, syditalienska, franska, spanska, portugisiska, svårt val, skrattar Catharina Rosenbröijer-Hackzell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *